Politică

Avocatul lui Mazăre explică de ce e în Madagascar: Dosarele, o acţiune pentru a îl destabiliza juridic

Avocatul lui Mazăre explică de ce e în Madagascar:...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

22.01.2018, 15:17 397

Avocatul lui Radu Mazăre, Tiberius Bărbăcioru, a susţinut, luni, în faţa magistraţilor de la ICCJ, contestaţia la decizia de arestare preventivă, susţinând că cele opt dosare penale în care clientul său este implicat par a fi o acţiune de a-l destabiliza juridic.

„Are opt dosare. De aceea, Mazăre a putut interpeta că organele judiciare au întrecut o limită şi au ieşit din obiectivitate, trecând pe tărâmul subiectivismului juridic. Pare că e o acţiune concertată pentr a-l destabiliza juridic. De aici, Mazăre s-a gândit că e necesar să ceară protecţia jurică altui stat, că e Madagascar, Nigeria sau Elveţia. (...) Mazăre a simţit că nu mai poate să facă faţă acestor acţiuni penale simultane”, a spus avocatul Tiberius Bărbăcioru, în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În replică, procurorul de şedinţă a cerut respingerea contestaţiei avocatului, precizând că Mazăre a avut o conduită de sfidare a ÎCCJ.

„Conduita inculpatului este una de sfidare a ICCJ, dar şi a tuturor cetăţenilor care vin la organele de supraveghere şi la ICCJ. Prin atitudinea sa, Radu Mazăre se consideră mai presus de lege. El trimite un mesaj, o scrisoare prin care spune că se va prezenta atunci când va exista o justiţie reală. Ce ar trebui să facem? Să aşteptăm ca domnul Mazăre să se întoarcă în România, să nu se mai simtă destabilizat juridic? (…) Ne confruntăm cu un fenomen destul de periculos, tendinţa generalizată pe zi ce trece de sustragere de la judecată a tot mai mulţi inculpaţi. Acest lucru ar trebui să dea de gândit atât legiuitorului, pentru o eventuala modificare legislativă, cât şi instanţelor care analizează menţinerea măsurilor pentru inculpaţi vizaţi de mai multe dosare”, a spus procurorul.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul lui fostului primar al Constanţei a declarat jurnaliştilor că Radu Mazăre se va întoarce în ţară dacă va primi o soluţie de achitare.

"Categoric că poate să existe această posibilitate. Este foarte fezabil argumentul achitării. Dacă domnul Radu Mazăre va fi achitat va exista extrem de mare posibilitatea ca dânsul să se întoarcă în ţară. Există motive obiective ce îi pot crea domniei sale impresia că domnia sa e din punct de vedere judiciar o ţintă ieşită din tiparul obiectiv", a spus avocatul Tiberius Bărbăcioru.

Instanţa supremă a admis, în 10 ianuarie, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar în cazul lui Radu Mazăre cu un mandat de arestare în lipsă, având în vedere că fostul primar a plecat în Madagascar.

DNA a susţinut la acea vreme că lipsa nejustificată de la poliţie, din 30 decembrie 2017, echivalează cu încălcarea controlului judiciar, solicitându-se astfel înlocuirea cu arestarea preventivă.

"Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)", se arată în cererea înaintată de DNA instanţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO