Politică

Avocat: Am depus la instanţa supremă contestaţie în anulare în cazul lui Adrian Năstase

Autor: Livia Ispas, Catalin Lupasteanu

25.06.2012, 12:47 435

Ion Cazacu a spus, la ieşirea de la instanţa supremă, că solicitarea a fost depusă şi înregistrată, urmând să fie stabilit un prim termen de judecată.

Avocatul a precizat că la acest moment cererea nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută. El a arătat că motivele pe larg vor fi făcute şi depuse de avocaţi doar după ce instanţa supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său.

În opinia avocatului, termenul legal pentru motivarea acestei hotărâri este de 30 de zile.

Totodată, referitor la contestaţia în anulare,avocatul a arătat că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

În acest caz, a menţionat avocatul, unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul a arătat că, în opinia sa, termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de şapte ani şi şase luni, precizând că nu înţelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanţei supreme.

Cazacu a mai spus că a fost depusă, săptămâna trecută, şi o cerere de amânare a executării pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, ulterior fiind solicitată preschimbarea termenului de judecată stabilit de instanţă, cerere la care urmează să primească un răspuns.

Avocatul a făcut referire şi la o contestaţie la executarea pedepsei în cazul lui Năstase, care a fost depusă de Corneliu Petre.

Cazacu a spus că apărarea lui Adrian Nătase nu-şi însuşeşte această acţiune, aceasta nefiind depusă la solicitarea familiei sau a avocaţilor. El a precizat că această acţiune este eronată în raport cu situaţia juridică actuală a lui Năstase.

Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedură penală (Cpp), executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri: când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare.

De asemenea, mai poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurări speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.

Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă în cazurile şi condiţiile prevăzute de articolul 453 Cpp.

Pe de altă parte, articolul 386 Cpp prevede că împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: a) când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii; b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a încunoştinţa instanţa despre această împiedicare; c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute de articolul 10 cu privire la care existau probe în dosar; d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri judecătoreşti definitive pentru aceeaşi faptă; e) când la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatiorie potrivit articolului 385 indice 14 şi 16.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.

Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Echipa medicală care va decide dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase permite transportul acestuia în Spitalul Penitenciar Rahova trebuie să prezinte un raport scris până la 10.00, solicitarea Poliţiei fiind înregistrată la 8.00, a declarat, luni, managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei.

Din comisie fac parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr, dar şi un legist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO