Politică

Avioanele CIA au zburat din raportul lui Moscovici

16.12.2005, 20:14 11

Parlamentul European (PE) a respins ieri referirile la avioanele CIA si la autoguvernarea minoritatilor din raportul despre Romania.

Cele doua chestiuni facusera obiectul unor amendamente la raportul lui Pierre Mosovici care, adoptate de plen, ar fi insemnat o bataie de cap in plus pentru Guvernul de la Bucuresti, aflat si asa sub presiunea timpului, in privinta indeplinirii angajamentelor de aderare.

Raportul Moscovici, care a fost votat ieri de Parlamentul European, nu mai face, asadar, referire la presupusele centre de detentie CIA in Romania, amendamentul privitor la aceasta chestiune fiind respins. In schimb, tot ieri Parlamentul a aprobat infiintarea unei comisii temporare care sa verifice as-pectele controversate ale prezentei avioanelor CIA pe aeroporturile euro-pene. Surse din delegatia romana la PE sustin ca euroobservatori romani ar fi discutat, anterior votului din PE, cu parlamentari europeni si chiar cu raportorul Pierre Moscovici, pentru a arata ca nu este cazul ca, intr-un raport de etapa al Parlamentului European, sa se mentioneze aceasta chestiune a avionalelor CIA. Pe de alta parte, Parlamentul a acceptat sa modifice un amendament care se referea la "autoguvernarea" (self-governence) minoritatilor, sintagma inlocuita cu cea de "autonomie culturala".

Un alt amendament privitor la minoritati, propus de grupul socialist, prin vicepresedintele PES Jan Marinus Wiersma, care vorbea de subsidiaritate si descentralizare, nu a intrunit sustinerea necesara din partea celorlalte grupuri, fiind respins.

In documentul votat ieri de Parla-ment este reafirmat sprijinul acordat Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii la UE, la 1 ianuarie 2007. Dar documentul subliniaza ca acest eveniment depinde de cele doua tari. In ceea ce priveste Romania, eurodeputatii au subliniat ca realizarea ambitiei de integrare "depinde in primul rand de capacitatea autoritatilor ro-mane de a indeplini angajamentele" asumate, mai ales in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, domenii in care exista in continuare "carente grave".

Dezbaterile generale la raport au avut loc miercuri seara, iar comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, care a participat la dezbatere, a afirmat ca urmatoarele luni sunt decisive pentru Romania. "Sunt increzator, nu ma astept la dificultati majore, insa trebuie sa ne focalizam pe asistenta practica, pe reforme practice la toate nivelurile administratiei si trebuie sa actionam cu convingere", a afirmat comisarul Rehn.

Potrivit presedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Broek (PPE-DE), institutiile europene trebuie sa exercite in continuare presiuni pentru ca Romania sa indeplineasca pana la termenul stabilit - 1 ianuarie 2007 - cerintele europene.

Raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici (PSE), a amintit problema sensibila a bugetului european pentru perioada 2007-2013, care, conform presedintiei britanice a Uniunii, prevede micsorarea plafonului financiar si, ca atare, ar constitui o problema pentru extindere. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO