Politică

Autoritatile de la Bucuresti neaga "schimbul de pachete CIA" la Kogalniceanu

25.02.2008, 19:49 9

Comandantul Aerodromului Mihail Kogalniceanu, Adrian Vasile, a dezmintit, ieri, informatiile privind schimbul de "pachete" suspecte de la baza Mihail Kogalniceanu, sustinand ca in ultimii 18 ani, de cand lucreaza aici, nu au existat zboruri ale CIA si niciun avion nu a stat sub paza. Washington Post a publicat un interviu cu un ofiter roman "de rang inalt" care sustine, sub protectia anonimatului, ca a asistat la un schimb de "pachete" suspecte la baza americana de la Mihail Kogalniceanu, despre care crede ca erau suspecti de terorism. Ofiterul citat de cotidianul american sustine ca la aeroportul Kogalniceanu exista cladiri in care romanii nu au acces.
Comandantul aerodromului, locotenent comandor Adrian Vasile a spus ca in 2005 era insarcinat al bazei pentru relatiile cu presa, iar atunci cand a inceput "pelerinajul de turisti de media de la Kogalniceanu", in urma unui alt articol aparut tot in Washington Post, el le-a fost reporterilor gazda si ghid.
"Cred ca acel moment, cand Ministerul Apararii a decis ca, la mai putin de opt ore dupa aparitia acelui articol, tot in Washington Post, sa deschida pentru presa portile aerodromului Mihail Kogalniceanu, este cea mai buna dovada ca pe Kogalniceanu nu au fost facute zboruri ale CIA", a spus Vasile.
El a precizat ca pe aerodromul Mihail Kogalniceanu nu exista si nu au existat cladiri in care personalul Ministerului Apararii sa nu aiba acces.
Potrivit Washinton Post, care citeaza oficialul roman, de trei ori in 2004 si de doua ori in 2005, un avion a aterizat si s-a intalnit cu un autobuz, moment in care au fost schimbate pachete misterioase de mari dimensiuni. Oficialul, familiar cu operatiunile de la baza, a declarat ca avioanele au plecat apoi catre Africa de Nord, impreuna cu incarcatura si doi agenti CIA. Potrivit oficialului roman, pilotii americani inregistreaza in mod constant zboruri false sau nu le inregistreaza deloc si se indreapta catre destinatii nedeclarate. Un avion de transport Cargo C-130 si o alta aeronava americana vin din Irak in mod periodic intr-o zona restrictionata din apropierea pistei, pretinzand ca au probleme tehnice si raman sub paza timp de mai multe zile, asteptand reparatii care nu au loc niciodata.
Trei cladiri din zona militara a bazei sunt interzise accesului romanilor, dar sunt frecventate si controlate de americani. "Totul este aranjat si simulat sa arate ca o activitate normala. Dar credeti-ma ca este foarte neobisnuit", a declarat oficialul, "Daca esti la circa 50 de metri distanta, ai impresia ca sunt 'pachete'", afirma el.
"Dar cred ca erau oameni (in avion) si cred ca erau bine infasurati", a precizat el. Parlamentul European va lua in discutie redeschiderea anchetei referitoare la activitatile CIA in Europa dupa recunoasterea de catre Marea Britanie ca teritoriul sau a fost folosit de catre avioane americane care transportau suspecti de terorism.
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca nu are cunostinta despre presupusul schimb de "pachete" suspecte de la baza Mihail Kogalniceanu. Potrivit presedintelui, baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu a fost deschisa vizitarii pentru jurnalistii straini si pentru toate institutiile, imediat ce au aparut "semne de intrebare legate de utilizarea acestei baze".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO