Politică

Asociatia Municipiilor se pregateste sa atace in instanta Codul fiscal

22.01.2008, 20:13 21

Asociatia Municipiilor din Romania ar putea ataca in contecios administrativ Codul fiscal, daca Guvernul nu va preciza in termen de 7 zile daca mentine sau renunta la forma actuala a taxei pentru tranzactii imobiliare, a anuntat ieri presedintele acestei asociatii, democrat-liberalul Adriean Videanu.
Disputa pentru banii obtinuti pe tranzactiile imobiliare tine de cateva zile, Guvernul anuntand in repetate randuri ca acesti bani vor ramane in bugetul central, in vreme ce adminisratiile locale ar dori ca macar o parte din acestia sa revina localitatilor.
Ieri liderul PD-L si primar al Clujului, Emil Boc, a cerut din nou Guvernului "sa renunte la furtul din banii autoritatilor publice locale", bani ce reprezinta impozitul pe tranzactiile imobiliare. Liderul PD-L a sustinut ca suma totala rezultata din impozitul pe tranzactiile imobiliare este de peste 200 de milioane de euro, 5 milioane provenind din Cluj, iar aproape 3,5 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei (primar Adriean Videanu, PD-L). Potrivit lui Videanu, Asociatia Municipiilor a avertizat Guvernul, la sfarsitul anului trecut, sa revina asupra deciziei cu privire la forma actuala a taxei pentru tranzactii imobiliare.
"Am asteptat un raspuns. Daca in termen de 7 zile, Guvernul nu ne da un raspuns, voi convoca Comitetul Director al Asociatiei Municipiilor din Romania si vom ataca in contencios Codul fiscal, astfel incat sa ne aparam drepturile", a precizat Videanu.
El a sustinut ca transferul catre bugetul national a sumelor obtinute din aplicarea acestei taxe reprezinta "disperarea Guvernului de a atrage resurse pentru echilibrarea deficitului".
Presedintele Asociatiei Municipiilor a mai spus ca Guvernul avea obligatia de a consulta structurile asociative pentru un act normativ promovat in domeniul administratiei publice locale.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului 106/2007, care modifica si completeaza Legea 571/2003 privind Codul fiscal, "impozitul pe venit realizat din transferul drepturilor de proprietate al constructiilor, de orice fel si terenul aferent acestora se vireaza si se retine integral la bugetul de stat". Articolul 771 din Legea 571/2003 prevedea ca "impozitarea asupra veniturilor realizate din transferul drepturilor de proprietate al constructiilor, de orice fel si terenul aferent acestora, sa se distribuie in cota de 50% la nivelul unitatilor administrative-teritoriale de pe raza localitatii unde se afla bunurile imobiliare ce au facut obiectul instrainarii".
Videanu a trimis, in decembrie 2007, o adresa catre ministerele de resort in care a cerut eliminarea acestei prevederi legislative, considerand ca ea aduce "o grava atingere procesului de dezvoltare locala", lucru pe care l-a argumentat cu faptul ca in anul 2006, impozitele provenite din transferul proprietatilor imobiliare si cele privind succesiunile erau in totalitate ale bugetului local, iar in anul 2007 aceste venituri au fost reduse la 50%, restul fiind destinat in proportie de 40% bugetului consolidat si 10% bugetului Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Potrivit secretarului general al AMR, Andrei Chiliman (PNL), prevederea din Codul fiscal prin care primariile pierd aceasta sursa de finantare la bugetul local reprezinta "o anomalie, o nedreptate care trebuie urgent corectata de Guvern".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO