Politică

Ascunderea colaborarii cu Securitatea atrage raspunderea penala

16.08.2006, 19:29 635

Demnitarii si magistratii care nu au recunoscut apartenenta ca agent sau colaborator al Securitatii in declaratiile pe propria raspundere, pe care le-au dat conform legilor, pot fi trasi la raspundere penala, riscand amenda si chiar inchisoare pentru uz de fals.
Potrivit Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, persoanele care candideaza spre a fi alese sau numite in una dintre demnitatile sau functiile publice sunt obligate sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere, conform legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica.
In cazul in care un demnitar a semnat declaratia pe propria raspundere conform careia nu a fost colaborator al Securitatii ca politie politica, dar verificarile Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii arata contrariul, acest fapt constituie infractiune, pedepsita de Codul penal.
Astfel, demnitarii pot fi acuzati de fals in declaratii - articolul 292 Cod penal, pedepsit cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda (cuprinsa intre 350.000 si 30 de milioane de lei vechi) si de uz de fals - 291 Cod penal. Folosirea unui inscris oficial sau sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani.
Articolul 3 al Legii 187 prevede ca inainte de alegere sau de numire verificarea se face din oficiu, de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pentru persoanele care candideaza pentru a fi alese sau numite in demnitati ori in functii publice.
De asemenea, verificarea este obligatorie si pentru persoanele care au fost alese sau numite in respectivele demnitati ori functii publice, inclusiv pentru cele aflate in exercitiu.
Verificarile CNSAS se sisteaza daca persoana care exercita una dintre demnitatile sau functiile prevazute de lege, dupa caz, renunta la candidatura ori la numire in termen de 15 zile de la data comunicarii sau solicitarii acestor investigatii.
In urma adoptarii Legii 247/2005 privind reforma justitiei, si magistratii au fost obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca au colaborat cu serviciile de informatii.
Potrivit articolului 6 /1 al legii, "judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica".
Totodata, alineatul 2 al articolului 6 prevede ca judecatorii, procurorii, magistratii asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Aceste persoane trebuie sa completeze anual o declaratie autentica, pe proprie raspundere - potrivit legii penale - din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Consiliul Superior al Magistraturii informa, in aprilie, ca un procuror si un judecator au fost cadre ale Serviciului de Informatii Externe inainte de 1990, potrivit datelor comunicate de Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind apartenenta la serviciile de informatii a magistratilor.
Prin politie politica se intelege toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste, precum si pentru suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Potrivit Legii 187/1999, este agent al organelor de securitate, ca politie politica, in sensul acestei legi, orice persoana care a indeplinit calitatea de lucrator operativ, inclusiv acoperit, al organelor de securitate in perioada 1945-1989.
"Este colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, in sensul prezentei legi, persoana care: a) a fost retribuita sau recompensata in alt mod pentru activitatea desfasurata in aceasta calitate; b) a fost detinator de locuinta conspirativa sau de casa de intalnire; c) a fost rezident al securitatii; d) orice alta persoana care a dat informatii securitatii, prin care s-a adus atingere, nemijlocit sau prin alte organe, drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", se arata in legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. Totodata, se considera colaborator al organelor de securitate ca politie politica si persoana care a transmis sau a inlesnit transmiterea de informatii, note, rapoarte sau alte acte, prin care se denuntau activitatea sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
Deputatul PNL Mona Musca a declarat, in 10 august, ca, in 1977, la Timisoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini.
CNSAS urmeaza sa se pronunte daca deputatul liberal a colaborat cu Securitatea in sensul de politie politica.
Toti parlamentarii au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea ca politie politica inainte de alegeri. Potrivit deciziei CSAT, adoptata in ultima sedinta, toate dosarele politicienilor urmeaza sa fie trimise CNSAS de institutiile detinatoare pana la sfarsitul lunii august. Aceste dosare vor fi analizate de Colegiul CNSAS, care va stabili prin vot daca este vorba de politie politica in fiecare caz in parte. Daca dupa parcurgerea intregii proceduri prevazute de lege - contestatie la CNSAS, contestatie la Curtea de Apel - verdictul ramane de colaborator al Securitatii ca politie politica, parlamentarul in cauza poate fi acuzat de fals in declaratii si uz de fals, pentru ca declaratia i-a servit la inscrierea la alegerile parlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO