Politică

Anul a inceput cu stangul pentru social-democrati

17.01.2006, 21:07 16

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, si-a anuntat ieri autosuspendarea din functiile de conducere de partid pana la clarificarea situatiei legate de mostenirea sotiei sale. Nastase a insistat ca gestul autosuspendarii a venit din proprie initiativa.

Insa au existat declaratii potrivit carora lui Nastase i s-ar fi cerut sa se autosuspende, in cazul in care nu ar fi facut el singur acest gest, lucru care pune problema daca el mai are in partid aceeasi sustinere ca altadata.

Fostul prim-ministru din perioada 2000 - 2004 a pus aceasta campanie desfasurata impotriva sa pe seama serviciilor secrete, precizand ca acestea au actionat concertat cu "unele persoane din apropierea lui Traian Basescu". Nastase acuza existenta unei adevarate "echipe a serviciilor secrete" care ar fi avut un singur scop: adunarea de informatii compromitatoare despre liderii PSD pentru a dauna imaginii partidului si a semana vrajba intre cei aflati la conducere.

Insa, potrivit lui Nastase, aceasta autosuspendare din functie nu echivaleaza cu parasirea vietii politice. "Nu mi-am dat demisia din partid si nu voi iesi din viata politica", a spus Nastase, care a precizat ca isi va pastra pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor, el bucurandu-se in acest sens si de sprijinul colegilor de partid.

Potrivit unor surse din partid, aceasta autosuspendare este urmarea unui compromis intre Nastase si ceilalti membri ai conducerii PSD. Aceleasi surse sustin ca in schimbul autosuspendarii, Nastase ar fi primit asigurari ca va fi sprijinit in continuare la sefia Camerei Deputatilor. De altfel, inca inainte de a-si anunta decizia de autosuspendare senatorul Doru Ioan Taracila afirma ca situatia lui Nastase va fi judecata in functie de "oferta lui Adrian Nastase". Procedura de autosuspendare este nou introdusa in statutul Partidului Social Democrat.

In trecut, mai multi lideri locali ai PSD au recurs la aceasta autosuspendare fie in momentul in care au fost in atentia organelor de ancheta, fie pentru a nu afecta imaginea partidului inaintea alegerilor. Conducatorii filialelor PSD Gorj si Vrancea, Nicolae Mischie si Marian Oprisan, a caror situatie juridica nu era clara, au fost impinsi de catre conducerea de atunci a PSD sa se autosuspende din partid, si este de remarcat faptul ca atunci procedura nu era prevazuta in statut, ci acceptata tacit.

Dupa trecerea campaniei electorale, de pilda, Marian Oprisan a fost reales in mod triumfal la conducerea filialei Vrancea a PSD, el fiind cunoscut ca unul din apropiatii actualului secretar-general al partidului, Miron Mitrea. In cazul lui Nicolae Mischie, care a fost ulterior cercetat penal pentru acte de coruptie, el a fost indepartat din partid.

De asemenea, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost nevoit sa se autosuspende din partid chiar inaintea alegerilor locale din 2004.

El a decis sa se prezinte singur la scrutinul din vara anului 2004 candidand ca independent. Dupa alegerile locale, Vanghelie a revenit in PSD, chiar la conducerea filialei sectorului 5, pozitia acestuia fiind mult intarita, el reusind chiar sa obtina nominalizarea partidului pentru a candida in primavara anului trecut la functia de edil sef al Capitalei.

Gestul lui Nastase a fost vazut bine in PSD, de altfel partidul are o reala problema de imagine in situatia de fata. " Toata conducerea a sperat in luarea unei astfel de decizii de catre Adrian Nastase. Este un moment greu pentru partidul nostru, dar decizia lui Adrian Nastase arata opiniei publice, a carei incredere incercam sa o recastigam, ca nu suntem surzi sau orbi la dimensiunea etica si morala", a spus presedintele formatiunii, Mircea Geoana. El a spus ca Nastase are o problema de imagine, dar ca in privinta "dimensiunii juridice" este convins ca acesta va fi exonerat de catre justitie. Geoana a refuzat sa se pronunte transant asupra viitorului politic al lui Nastase, lasand aceasta decizie la latitudinea membrilor de partid.

Adrian Nastase s-a aratat deranjat de lipsa de sustinere a celorlalti social-democrati de marca. "In aceste zile am constatat ca echipa de conducere a PSD nu functioneaza, sau in orice caz, nu in ceea ce ma priveste. Nu am nevoie de o falsa solidaritate pentru a-mi rezolva problemele care deja au intrat pe fagasul legii, dar probabil ca mi-ar fi prins bine sa fii existat", se arata intr-o scrisoare adresata de Adrian Nastase membrilor de partid.

Reprezentantii puterii au reactionat prompt la aflarea stirii autosuspendarii presedintelui executiv al PSD. Premierul Calin Popescu-Tariceanu, actionand in calitatea sa de lider al PNL, i-a cerut lui Nastase sa se retraga de la conducerea Camerei Deputatilor, pentru a nu afecta imaginea intregului Parlament. El a precizat insa ca liberalii nu intentioneaza sa declanseze procedurile de suspendare a presedintelui camerei inferioare a Parlamentului, invocand anumite restrictii prezente in actualul Regulament al Legislativului, in ceea ce priveste declansarea unor astfel de proceduri din partea majoritatii parlamentare. La inceputul anului 2005, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in privinta unei sesizari venite chiar din partea lui Adrian Nastase, precizand ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului pot fi inlocuiti doar la cererea formatiunii care i-a sprijinit in momentul alegerii lor in aceste pozitii. Prin urmare, doar PSD ar putea cere revocarea din functie a lui Adrian Nastase. Or, in functie de cata sustinere mai are in partid, el si-ar putea pastra functia sau nu. Alianta PNL-PD a consumat multa energie in toamna anului trecut incercand sa adopte un nou regulament parlamentar care sa prevada posibilitatea revocarii sefilor celor doua Camere Legislative in momentul schimbarii majoritatii parlamentare. Desi acest nou regulament a fost adoptat in cele din urma, anumite articole ale acestuia, cele care se refereau la posibilitatea revocarii presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, au fost declarate neconforme cu legea suprema de catre judecatorii Curtii Constitutionale.

Celalalt copresedinte al Aliantei D.A., liderul PD Emil Boc, a afirmat si el ca, in acest moment, Adrian Nastase se afla in "incompatibilitate morala" cu identitatea social-democrata a PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO