Politică

Antonescu: "Financial Times vorbeşte din auzite"

Antonescu: Financial Times vorbeşte din auzite

Autor: Andi Manciu

17.07.2012, 15:36 1696

"România este o ţară care nu este în situaţia de a i se testa, verifica şi monitoriza angajamentul faţă de valorile democratice. Sigur, dacă în România se întâmplă un derapaj e normal ca la nivelul Uniunii în care suntem parte să se intervină, dar România nu este nici un cobai, nici un aspirant, nici o ţară în curs de dezvoltare democratică aspirantă să intre în UE, România este o ţară în care fundamentele democraţiei sunt consacrate de mult", a susţinut Antonescu.

El a adăugat că "Financial Times" a publicat un articol "din auzite" când a susţinut posibilitatea unei monitorizări europene în România.

"Financial Times, în ciuda faptului că este un foarte prestigios organism de presă, vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. (...) Sigur, că orice formă de interes a instituţiilor europene, a omologilor noştri - pentru că sunt omologii noştri, colegii noştri, nu sunt şefii noştri liderii europeni, da? - în legătură cu buna desfăşurare a acestui referendum este cât se poate de normală, şi sub orice formă doresc să se intereseze cât se poate de aproape de desfăşurarea lui sunt bineveniţi", a explicat Antonescu.

Liderii europeni plănuiesc să trimită reprezentanţi care să supravegheze respectarea obligaţiilor asumate de România în privinţa democraţiei, intensificând presiunea asupra Bucureştiului în contextul actualei crize politice, relatează Financial Times (FT) în ediţia electronică de marţi.

Acest membru nou din Balcani al Uniunii Europene (UE) va primi termen până la sfârşitul anului să dea curs cererilor Comisiei Europene (CE), prin care să reafirme statul de drept şi independenţa sistemului său judiciar, scrie FT..

Se aşteaptă ca un raport sensibil care evaluează progresele înregistrate de România în domeniile luptei împotriva corupţiei şi aducerii sistemului său judiciar către normele europene, aşteptat miercuri, să avertizeze că lupta pentru putere de la Bucureşti riscă să anuleze toate eforturile întreprinse de această ţară în ultimii ani, adaugă ziarul.

"România s-a descurcat foarte bine în privinţa modernizării (sistemului) său judiciar şi lupta împotriva crimei organizate, dar evenimentele recente au schimbat totul", a declarat un oficial familiar cu raportul. "Evenimentele recente riscă un revers al progreselor realizate până acum", a adăugat această sursă, a cărei identitate nu este dezvăluită de către Financial Times.

Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat.

"Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre", se arată în proiectul raportului, obţinut de MEDIAFAX şi care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană.

MCV a fost instituit în 2007, la momentul aderării României la UE, ca instrument care să asigure monitorizarea continuării reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Anual, Comisia a prezentat un raport în luna iulie, care era precedat de un raport intermediar în februarie. În acest an, a fost prezentat raportul intermediar din februarie, iar miercuri urmează să fie adoptat şi dat publicităţii raportul anual. În aceste condiţii, o eventuală decizie a CE de a adopta un nou raport în acest an ar fi o premieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO