Politică

Anticipatele, impinse inainte de un protocol secret PSD-PUR

04.03.2005, 00:00 17

In discutiile despre organizarea de alegeri anticipate a intervenit un element neasteptat: ipoteza existentei unui protocol parlamentar secret intre un partid in opozitie, PSD, si unul la putere, PUR. Unul dintre oamenii politici care s-au pronuntat pentru alegeri inainte de termen - Adriean Videanu, vicepresedinte PD - spune ca existenta protocolului este un motiv in plus pentru organizarea anticipatelor. El s-a declarat surprins de informatia privind existenta unei intelegeri nestiute intre PSD si PUR si a cerut ieri umanistilor sa-si clarifice pozitia. "In momentul in care s-a constituit majoritatea guvernamentala, noi am fost foarte categorici in a-i ruga pe colegii de la PUR sa-si precizeze foarte clar pozitia. Recentele evenimente ne indreptatesc sa credem ca, poate, pentru beneficiul Romaniei, este mai bine sa avem alegeri anticipate, sa se clarifice foarte categoric o majoritate parlamentara care trebuie sa sprijine un Guvern pentru masurile dificile pe care le are de luat in aceasta perioada", a explicat Videanu. Un comunicat al PUR afirma ieri ca intelegerea semnata cu PSD inainte de alegeri a devenit caduca. PUR s-a aratat mai suparat pe Alianta decat pe PSD, afirmand ca nu trebuia sa iasa cu acest subiect in presa.



Vin stiri neconcordante din chiar sanul partidului care a vorbit primul despre existenta protocolului tinut sub tacere. Adrian Nastase a declarat marti seara ca PSD a avut si are o intelegere parlamentara cu PUR, suplimentara celei privind colaborarea electorala: "Avem si aveam o intelegere politica parlamentara cu PUR. A fost semnata inainte de alegeri si nu este cea pe care o stiti, este o alta suplimentara, care viza si colaborarea noastra in Parlament". Ieri, purtatorul de cuvant al PSD Titus Corlatean a declarat ca PSD si PUR au semnat inainte de alegeri un protocol anexa la acordul de infiintare a Uniunii PSD+ PUR, dar acesta a cazut in desuetudine, intrucat viza crearea majoritatii parlamentare pentru formarea Guvernului si nu a fost respectat de umanisti. "Acel protocol, daca ar fi fost respectat, ar fi putut permite formarea majoritatii parlamentare pentru constituirea Guvernului. Intelegerea nu a fost respectata de PUR astfel incat acel protocol a cazut in desuetudine, nu mai are obiect", a spus Corlatean.



Discutiile pe marginea necesitatii organizarii de alegeri inainte de termen - readuse in actualitate de Traian Basescu, intr-un interviu acordat marti agentiei Reuters - au continuat si ieri. Adrian Nastase le-a cerut membrilor de partid sa construiasca politici astfel incat oamenii sa vada in PSD "partidul care trebuie sa vina inapoi la guvernare intr-un an de zile".



Senatorul Mircea Geoana a afirmat ca scenariul pe care Basescu incearca sa-l aplice este de a forta PNL si PD sa-si retraga sprijinul pentru Guvern, astfel incat anticipatele sa devina posibile. El apreciaza ca acest lucru reprezinta "o provocare" pentru PSD, deoarece Basescu foloseste un astfel de scenariu, vrand sa profite si de tensiunile din acest partid.



PRM s-a pronuntat si el, intr-un comunicat transmis presei. Conform documentului, "PRM considera ca obsesia privind organizarea alegerilor anticipate denota atat inconsistenta si iresponsabilitatea partidelor aflate la guvernare, cat si un veritabil primitivism politic". PRM considera ca ar fi avantajat de alegerile anticipate, dar ca acestea "ar face imposibil de respectat calendarul de aderare la UE".



Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca organizarea unor alegeri anticipate este o optiune pe care doar romanii pot sa o faca, iar Comisia Europeana nu poate sa se amestece in politica interna a tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO