Caută doar în titlu
Politică

Americanii au ales cel mai bun produs de marketing al ţării: Obama. Romney era lipsit de empatie şi ţinea cu bogaţii

Votul popular i-a adus lui Obama un câştig minim în faţa lui Romney. Preşedintele a câştigat însă detaşat, atrăgând 303 voturi în Colegiul Electoral, faţă de cele 206 ale republicanului. Victoria i-a fost marcată de luptele câştigate în statele intens disputate, precum Colorado, Ohio şi Virginia, scrie Bloomberg.

Dar şomajul se încăpăţânează să rămână mai ridicat decât înainte de criză, în timp ce datoria statului federal a crescut cu mai mult de jumătate începând din 2009. Deşi devine primul preşedinte american care susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, nu reuşeşte să impună nici adoptarea unei reforme a imigraţiei şi nici un plan de tranziţie către energia "verde".

În afara graniţelor, cel care făcea să se vorbească pentru prima dată despre el în 2002, printr-un discurs împotriva războiului din Irak, îşi îndeplineşte promisiunea de a retrage militarii americani din această ţară la sfârşitul anului 2011.

În schimb, în Afganistan triplează contingentul în mai puţin de un an, cu misiunea de a relansa lupta împotriva Al-Qaida, un obiectiv urmărit, de asemenea, în Pakistanul vecin prin intermediul unui "război secret" al avioanelor fără pilot. În mai 2011, a triumfat prin eliminarea lui Osama ben Laden.

Care are trebui să fie priorităţile noului mandat al lui Obama

Obama va avea prea puţin timp pentru a-şi savura victoria. El n-a scăpat de iţele încurcate şi periculoase ale politicii şi nici de problemele nerezolvate ale economiei şi societăţii americane, scrie Le Figaro.

Prima urgenţă a preşedintelui va fi să întindă mâna celeilalte tabere în speranţa că va putea repune pe roţi o maşinărie politică aflată în pană de compromis. Un acord în Congres este necesar pentru a ocoli "prăpastia fiscală" (fiscal cliff) în care SUA ar putea să cadă în ianuarie. Dacă democraţii şi republicanii nu reuşesc să se înţeleagă, primii condiţionând acordul legat de reducerea cheltuielilor de creşterea impozitelor pentru cei bogaţi - ceea ce a doua tabără refuză categoric, se vor declanşa reduceri automate de cheltuieli de 400 miliarde de dolari pe 1 ianuarie 2013. Acestea vor lovi sectoarele bugetare, printre care apărarea.

Un alt dosar important va fi cel al viitorului sistemului de sănătate şi protecţie socială. Obama trebuie să supravegheze dezvoltarea reformelor propuse de el, "Obamacare", care în teorie oferă asigurări medicale pentru toată lumea.

O altă problemă majoră a economiei este şomajul foarte ridicat după standardele americane. În prezent rata şomajului este de puţin sub 8%, dar un nivel de peste 7% este considerată ca fiind o tragedie naţională. Obama a promis crearea a un milion de locuri de muncă în industria manufacturieră în patru ani, o parte prin încurajarea companiilor să-şi mute producţia din străinătate în ţară. El vrea, de asemenea, să dezvolte sectorul energiei alternative şi cel al tehnologiei de vârf.

Încă o urgenţă ar fi reforma sistemului educaţional astfel încât acesta să ofere pregătire pentru locurile de muncă cerute de economie. Astfel, prin recalificare s-ar reduce numărul şomerilor, iar prin facilitarea accesului la studiile superioare s-ar îmbunătăţi competitivitatea economiei.

Romney: "Este timpul să punem oamenii înaintea partidelor"

Vizibil emoţionat şi obosit după cei şase ani de încercări de a câştiga Preşedinţia, republicanul Mitt Romney şi-a acceptat şi recunoscut înfrângerea.
"Este timpul să punem oamenii înaintea partidelor. Ţara, după cum ştiţi, a ajuns într-un moment critic. Nu putem risca din cauza ciorovăielilor partizane", a spus Romney. El a lăudat contribuţia colegului de campanie Paul Ryan, care, în caz de victorie, ar fi devenit vicepreşedinte, şi l-a descris pe acesta ca fiind "cea mai bună alegere din viaţa sa" după, desigur, doamna Romney.
"Precum mulţi dintre voi, Paul şi cu mine am dat totul pentru această campanie. Îmi doresc atât de mult să vă fi putut îndeplini dorinţa de a conduce această ţară într-o direcţie diferită. Dar naţiunea şi-a ales un alt lider. Le urez tuturor binele, mai ales preşedintelui, primei doamne şi fiicelor lor. Alegerile s-au încheiat, dar principiile noastre vor rămâne", a spus Romney.

Frenezia victoriei a ajuns şi peste ocean

Susţinători ai lui Barack Obama distrându-se la petrecerea organizată la McCormick Place, Chicago, Illinois, de echipele electorale ale preşedintelui. În total, Obama şi Romney au cheltuit şase miliarde de dolari pe campania electorală, cea mai scumpă din istorie. Fondurile au provenit din donaţii.
Săteni din cătunul Kogelo din vestul Kenyei sărbătoresc realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA. Kogelo este satul în care s-a născut tatăl lui Obama. Preşedintele a fost sprijinit masiv la alegeri de populaţia afro-americană.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.