Politică

Amenintari in viziunea SRI

05.02.2003, 00:00 24

Existenta "national-statala", sistemul bancar, economiile populatiei continua sa fie amenintate de diverse grupuri de presiune, conditii in care se pot intensifica tentativele de aparitie a unei miscari extremiste in Romania, conform unei evaluari a Serviciului Roman de Informatii. Extrase din aceasta evaluare au fost inserate, ieri, pe site-ul oficial al Serviciului Roman de Informatii.
"Existenta national-statala si fundamentul ei spiritual religios continua sa fie amenintate din directia grupurilor de interese care urmaresc impiedicarea afirmarii internationale a identitatii nationale, precum si blocarea perspectivei unei eventuale unitati de constiinta si actiune a populatiilor romanofone de pretutindeni", afirma directorul SRI Radu Timofte, intr-un discurs prezentat, in ultimele saptamani, la sedintele de analiza ale unitatilor SRI din tara.
De asemenea, populatia este, in continuare, amenintata de activitatile subterane prin care se urmareste acapararea si insusirea economiilor acesteia pe seama asa-zisilor factori de risc specifici plasamentelor bancare sau in fonduri de investitii, conform directorului SRI.
Sistemul bancar si cel financiar, precum si controlul asupra resurselor energetice sunt "tintele" cele mai vizate de grupurile de presiune ale caror interese "nu sunt concordate" obiectivelor de securitate nationala, afirma Timofte.
"Mesajul prezidential de Anul Nou denunta coruptia si saracia, ale caror cauze sunt atat de adanci, incat toate strategiile de combatere a acestor racile si amenintari reale la adresa existentei nationale nu au trecut, inca, cu mult peste nivelul declaratiilor de intentii", spune Timofte.
Directorul SRI spune ca, in cadrul luptei anticoruptie si impotriva eradicarii starii precare a "componentei economice a securitatii nationale", ar trebui mutat centrul de greutate catre protectia resurselor economice de securitate nationala.
Intre altele, trebuie prevenita "supraincarcarea sistemului bancar cu posibile imprumuturi gresite", se arata in discursul sefului SRI.
Radu Timofte spune, de asemenea, ca situatiile numeroase de exercitare abuziva a actului administrativ, a justitiei, precum si gravele disfunctii in gestiunea fondurilor unor case de asigurari, au determinat ca acestea sa capete potential de amenintari neconventionale la adresa stabilitatii sociale.
"Cresterea nemultumirilor populatiei coincide cu reconsiderarea anumitor tendinte extremiste, putandu-se anticipa o intensificare a tentativelor de coagulare a unor miscari de aceasta natura", afirma seful SRI. "  De altfel, sub acest aspect nu trebuie uitate socurile electorale suferite de Europa, care s-a confruntat in Olanda, Franta, Germania si Slovacia cu riscuri sporite din partea extremei drepte", adauga Radu Timofte.
Conform lui Radu Timofte, in aceste conditii de insecuritate interna, SRI va trebui sa protejeze reforma si functionarea coerenta a economiei nationale si sa avertizeze asupra pericolelor care ar putea duce la tulburari sociale "cu efecte asupra democratiei constitutionale". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO