Politică

Amendament depus de F. Iordache: Sumele ilegale din campania electorală să nu mai fie confiscate

Amendament depus de F. Iordache: Sumele ilegale din...

Autor: Cătălina Mănoiu

08.04.2017, 18:37 1607

La propunerea fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache, deputat PSD, Comisia juridică a abrogat alineatul 13 al articolului 28 – Contribuţiile pentru campania electorală, din Legea 334/2006, republicată în 2015, potrivit căruia "Contribuţiile pentru campania electorală care nu respectă prevederile prezentului articol se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat”, se arată în raportul publicat în data de 5 aprilie, pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Articolul 28 din Legea finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale reglementa regimul contribuţiilor pentru campania electorală, modul în care pot fi obţinute şi limitele maxime ale acestora.

Unul dintre amendamentele adoptate instituie acelaşi regim şi pentru sumele obţinute ilegal care sunt folosite pentru campania pe care partidele o duc la nivel central şi cea pentru referendum.

Tot la propunerea lui Florin Iordache, Comisia juridică a decis şi abrogarea alineatului 1 al articolului 53 potrivit căruia "în situaţiile prevăzute la articolului 52 alin. 1-3 (în cazul constatării unor contravenţii-n.r.), contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contrvaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii AEP”.

Nici donaţiile acceptate de un partid politic în curs de dizolvare sau de un partid politic care acţionează în baza unui statut modificat, deşi modificările nu au fost comunicate Tribunalului Bucureşti, conform prevederilor legale, sau instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, nu vor mai putea fi direcţionate către bugetul de stat, comisia hotărând să abroge şi alineatul 2 al articolului 53.

Un alt amendament depus de Iordache şi adoptat de Comisia juridică a vizat abrogarea alineatului 2 al articolului 59 potrivit căruia "organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au obţinut câte un singur mandat de deputat, în condiţiile legii electorale, respectiv câte un singur mandat de consilier într-o circumscripţie electorală li se aplică numai prevederile legale privind finanţarea campaniei electorale”.

În foma iniţială propunerea legislativă avea ca obiect doar eliminare alineatului 2 al articolului 59 din Legea nr. 334/2006, republicată în 2015, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, fiind depusă în legislatura trecută de mai mulţi deputaţi ai minorităţilor naţionale.

În expunerea de motive, reprezentanţii minorităţilor susţineau că reglementările conţinute de articolul care se cere abrogat se regăsesc în dispoziţiile articolului 50 alineatul 4 din aceeaşi lege, “respectiv organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale participante la alegeri fac subiectul controlului AEP numai în perioada electorală şi în legătură cu aceasta”.

Senatul în calitate de primă Cameră sesizată a respins propunerea legislativă în şedinţa din 13 septembrie 2016.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă, iar Guvernul prin punctul de vedere transmis a apreciat că "Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării proiectului de lege".

Raportul adoptat de Comisia juridică va fi transmis plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO