Politică

Alianta strange semnaturi pentru suspendarea lui Iliescu

20.05.2004, 00:00 27

Dupa avertismentul facut cu o zi inainte, ieri, PNL si PD au anuntat ca va lansa, saptamina viitoare, campania de strangere de semnaturi in randul parlamentarilor pentru suspendarea din functie a presedintelui Ion Iliescu.
Motivul opozitiei este implicarea in campania electorala a PSD a sefului statului, fapt ce-l face sa nu mai respecte impartialitatea in raport cu partidele politice. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu,  a recunoscut ca "nu va fi usor" ca Alianta sa stranga o treime din semnaturi, asa cum prevede legea in cazul declansarii procedurii de suspendare. PNL si PD au in Parlament mai putin de jumatate din numarul de senator si deputati care ar asigura declansarea procedurilor de suspendare. Si de aceasta data dezideratul Aliantei va depinde de pozitia PRM, formatiune pe care a incercat strategic sa o evite, mai ales in campanie electorala. Insa, si in situatia in care PRM ar semna alaturi de parlamentarii liberali si democrati pentru suspendarea din functie a presedintelui Ion Iliescu, acesta ar fi doar un inceput. Intrucat, dupa strangerea treimii necesare, cererea intra in plenul Parlamentului, unde, pentru a fi admisa, trebuie sa intruneasca o majoritate de doua treimi. Pentru opozitie adunarea atator adeziuni este practic imposibila intrucat PSD detine majoritatea in Parlament. In cazul in care, ipotetic vorbind, trece de Parlament, decizia ajunge la Curtea Constitutionala, dupa care este supusa referendumului. Cu alte cuvinte, este o procedura complicata si lipsita de sorti de izbanda pe care PNL si PD pare sa se fi concentrat.
Liberalii si democratii il acuza pe seful statului ca participa la lansari de carte, vizite in teritoriu si in sectoarele Capitalei "pentru sustinerea campaniei electorale a candidatilor PSD".
 In replica, Ion Iliescu a raspuns marti ca demersul PNL si PD este demagogic si este deplorabil ca cele doua partide au apelat la asemenea chestiuni. In plus, el a spus ca nu-si va intrerupe vizitele in tara pe perioada campaniei electorale intrucat, spune presedintele, nu sunt vizite electorale si de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO