Politică

Alianta PNL-PD se bate pentru o cauza pierduta: anchetarea referendumului

28.10.2003, 00:00 14

Dupa inconsecventa dovedita in timpul desfasurarii referendumului constitutional si ezitarile ulterioare, Alianta PNL-PD a propus ieri constituirea unei comisii parlamentare care sa ancheteze eventualele fraude din timpul consultarii populare.
Demersul opozitiei, venit cu intarziere de o saptamana, este o lupta pentru o cauza pierduta, in conditiile in care, dupa validarea rezultatelor referendumului de catre Curtea Constitutionala, o astfel de ancheta ar fi aproape lipsita de efecte. In acelasi timp, insasi constituirea unei comisii parlamentare de ancheta are sanse minime in conditiile in care PNL si PD reprezinta in Parlament 14%, iar pentru formarea unei astfel de comisii este nevoie de acordul majoritatii parlamentare. In mod paradoxal, parlamentarii opozitiei spun ca mizeaza tocmai pe sprijinul PSD pentru constituirea comisiei parlamentare. "Solicitam parlamentarilor PSD sa se  alature acestui demers. Vom continua toate demersurile pentru a constitui aceasta comisie", a afirmat vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur. Calin Popescu-Tariceanu, purtatorul de cuvant al Aliantei a adaugat: "Daca PSD nu are nimic de ascuns accepta propunerea noastra. Este un interes comun sa prevenim eventualele fraude la viitoarele alegeri".
Liberalii si democratii mai propun ca intre concluziile raportului acestei comisii parlamentare sa se regaseasca propuneri de modificare a legilor electorale, al carui scop sa fie prevenirea fraudarii alegerilor.
Propunerea facuta ieri de Alianta PNL-PD este criticabila in conditiile in care nu numai ca vine foarte tarziu, ci si pentru ca este facuta dupa ce in timpul celor doua zile ale referendumului, liberalii si democratii nu au avut o strategie comuna. Desi PNL si PD a semnat cu PUR un protocol de supraveghere a referendumului, ulterior, PUR a semnat la Biroul Electorale Central (BEC) rezultatele referendumului, alaturi de PSD si cei sapte judecatori. In schimb, PD, PNL si PRM nu au semnat. De asemenea, Alianta a avut mai multe incoerente in privinta contestatiilor depuse la BEC. In acelasi timp, nu poate fi trecuta cu vederea situatia de la Bacau -organizarea unei tombole cu premii in timpul referendumului. Initial, PD a cerut Parchetului sa intervina si l-au acuzat pe primarul Dumitru Sechelariu de fraudarea votului. Ulterior, s-a dovedit ca tombola a fost organizata in urma deciziei Consiliului local, inclusiv cu acordul consilierilor PNL si PD.  Consilierii democrati si liberali au fost  sanctionati pe linie de partid.
Si nu in ultimul rand, Aliantei i se poate reprosa faptul ca bate inca moneda pe derularea referendumului - problema importanta, dar depasita - fara a reactiona fata de faptul ca Guvernul a anulat datoriile Siderurgica sau fata de cererea ministrului Ionel Blanculescu, ca marile companii sa predea vilele de protocol.
Alianta PNL-PD nu are inca un punct de vedere comun nici in ceea ce priveste modificarea legilor electorale, al doilea proiect comun de amploare putere-opozitie, dupa modificarea Constitutiei.
"Acum sunt mai multe propuneri in ceea ce priveste introducerea votului uninominal intre care votul preferential pe liste si votul mixt, 50% vot uninominal, 50% vot mixt pe liste", a spus ieri Calin Popescu-Tariceanu, purtatorul de cuvant al Aliantei. In schimb, PNL si PD au respins si ieri, la unison, propunerea presedintelui Ion Iliescu privind validarea alegerilor indiferent de prezenta la urne.
Modificarea legislatiei electorale se va discuta intr-o Comisie parlamentara special constituita. Viitorul scrutin electoral va schimba in mare parte sistemul politic, care va trebui sa se adapteze atat prevederilor noii Constitutii cat si legilor electorale care urmeaza sa fie modificate. O alta necunoscuta a ecuatiei alegerilor este daca alegerile parlamentare vor fi sau nu decalate de cele prezidentiale. Desi presedintele Ion Iliescu a avut, in primavara, doua runde de consultari cu partidele parlamentare, nu s-a luat inca o decizie politica privind decalarea alegerilor.



Pentru sigla, Strasbourgul nu este departe
Piedica juridica neprevazuta - decizia Tribunalului Bucuresti de a respinge inscrierea Aliantei - a fost pusa ieri de liderii celor doua partide pe seama imixtiunii politicului in justitie. "Cerem oprirea imediata a imixtiunii politicului in Justitie, iar ca un ultim gest de decenta politica, ministrul Rodica Stanoiu trebuie sa-si dea demisia pentru ca se face direct raspunzatoare de starea jalnica a acestui domeniu", a declarat Tariceanu.
"Decizia tribunalului este pur politica, la ordinul PSD si incalca litera si spiritul legilor, dovedind, totodata, politizarea Justitiei" a adaugat el.
Desi liderii Aliantei spera ca la Curtea de Apel Bucuresti sa fie infirmata decizia Tribunalului, avocatul celor doua partide Bogdan Oltean nu a exclus sa se adreseze Curtii Europene de la Strasbourg. "Daca si la Curtea de Apel va fi luata o decizie nefavorabila, vom face un nou demers pe baza motivatiei ultimei instante. Nu este exclus sa ne adresam si Curtii de la Strasbourg pentru incalcarea prevederilor constitutionale privind libertatea de asociere", a mai spus Olteanu. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO