Politică

Alianta PNL-PD da mesaje de unitate, dar tensiunile din interior sunt in crestere

30.06.2005, 20:22 14

Liderii Aliantei D.A., Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, vor sa arate ca scandalurile care au pus sub semnul incertitudinii viitorul acestei constructii politice s-au inchis, dar in spatele usilor tensiunile nu mai pot fi ascunse.

Liderul democrat Emil Boc a dat primul semnalul unei raciri in relatia cu PNL, anuntand in urma cu trei saptamani ca formatiunea sa ar trebui sa castige singura urmatoarele alegeri, parlamentare sau neparlamentare. Aceasta declaratie, pledoaria insistenta pentru alegerile anticipate, care nu sunt dorite de PNL, dar mai ales votul de luni din Parlament, cand PD nu a votat componenta consiliilor de administratie de la Radio si de laTeleviziune, l-au nemultumit pe premierul Calin Popescu-Tariceanu. El si-a exprimat in premiera, fata de colegii din conducerea PNL, indoiala ca va mai putea colabora pe viitor cu Emil Boc.



Boc: Alianta nu se rupe

In declaraTiile publice, liderii PNL si PD isi mentin tonul optimist cu privire la colaborarea dintre cele doua formatiuni. In urma cu o saptamana, la votul asupra motiunii de cenzura initiate de PSD, premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat multumit de modul de functionare a Aliantei. "Soliditatea coalitiei de guvernamant s-a vazut la vot", a mai spus Tariceanu. In acelasi ton, liderul PD Emil Boc a dat asigurari ca Alianta PNL-PD nu se va rupe si ca orice neintelegeri dintre cele doua partide au fost "transate" de la nivelul presedintilor acestor formatiuni. Cred ca neintelegerile sunt transate atat de la nivelul primului-ministru, cat si al meu, in calitate de presedinte al PD. Alianta functioneaza institutionalizat, punctele de vedere sunt prinse in programul de guvernare, sustinute prin faptul ca in Parlament a existat solidaritatea tuturor partidelor in fata motiunii de cenzura initiate de PSD, a explicat ieri Boc. Toate aceste lucruri demonstreaza ca Alianta poate conduce Romania, "in ciuda tuturor acelora care doresc ca aceasta sa se destrame", a mai spus liderul PD si a tinut sa sublinieze faptul ca cele doua formatiuni nu se gandesc la despartire.

"Va pot asigura ca Alianta nu se va rupe si va guverna Romania pentru o lunga perioada de timp", a completat Boc. Presedintele PD considera inchis subiectul desemnarii consiliilor de administratie din Radio si Televiziune si nu mai vrea sa faca nici un comentariu pe aceasta tema.



Tariceanu: Alianta nu functioneaza

Atitudinea PD in aceasta privinta i-a facut insa pe liberali sa rabufneasca marti seara la o intalnire a premierului si a ministrilor PNL cu parlamentarii partidului. Senatorii si deputatii PNL au pledat impotriva fuziunii cu PD, pe care il considera fara identitate politica, au declarat pentru Mediafax, surse liberale. PD culege doctrine, au comentat unii lideri ai PNL, referindu-se la decizia partenerilor de a-si schimba orientarea politica din social-democratie spre cea populara.

Tariceanu le-a impartasit si el colegilor de partid pesimismul in legatura cu colaborarea PNL-PD, dupa instalarea lui Boc la presedintia formatiunii democrate. Tariceanu a sustinut ca Emil Boc nu are credibilitate si ca executa ordinele primite de la Palatul Cotroceni, mai spun sursele citate de Mediafax. Liderul PNL s-a declarat de acord solicitarea adresata de Ludovic Orban la Alba Iulia ca democratii sa-si asume guvernarea, insa le-a cerut colegilor ca pe viitor sa se abtina de la exprimarea publica a unor astfel de opinii.



Sanctiuni de imagine

Liderii PNL si PD par sa aiba totusi o strategie comuna in ceea ce priveste diminuarea efectelor conflictelor din ultima perioada. Tariceanu si Boc au ales aceeasi strategie pentru imbunatatirea imaginii Aliantei, prin aplicarea de sanctiuni, ce-i drept formale, demnitarilor care s-au abatut de la linia guvernarii. Presedintele PNL va cere Delegatiei Permanente a partidului, sanctionarea cu mustrare scrisa a deputatilor liberali care au votat, marti, alaturi de PSD un proiect de lege privind spalarea banilor.

"Deputatii respectivi au votat in favoarea propunerii PSD care ridica aceasta limita la 50.000 de euro. A fost nevoie de interventia ministrului justitiei si a presedintelui PNL pentru ca varianta Guvernului sa fie votata de comisie", a explicat, ieri, secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

In acelasi timp, liderul PD Emil Boc i-a solicitat ministrului muncii Gheorghe Barbu sa-si retraga un proiect de lege prin care se diminua indemnizatia acordata mamelor. Barbu nu va fi sanctionat, pentru ca nu s-a demonstrat ca a dat dovada de rea-credinta, a explicat ieri Emil Boc.



Partidul Conservator nu se lasa

Tensiunilor din sanul Aliantei li se adauga si cele din coalitia de guvernamant acolo unde Partidul Conservator refuza sa faca pe plac PNL si PD in privinta inlocuirii lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de la presedintia celor doua Camere ale Parlamentului. Chiar ieri Tariceanu si Boc au anuntat ca cei doi demnitari PSD vor fi inlocuiti de la sefia Senatului si Camerei Deputatilor in aceasta toamna, insa liderul PC, Dan Voiculescu, cere o solutie constitutionala. "Vorbim de un lucru care nu poate avea loc", a replicat ieri Voiculescu, mentionand ca, asa cum presedintele este ales constitutional pentru un mandat de 5 ani, si presedintii celor doua Camere sunt alesi pentru un mandat de 4 ani. Liderul PC a aratat totodata ca Regulamentul de functionare al Camerelor, chiar daca va fi modificat, nu poate contine prevederi referitoare la schimbarea presedintilor Camerelor, pentru ca acestea ar fi neconstitutionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO