Politică

Alianta PNL-PD ar vrea sa tina UDMR mai aproape

17.08.2004, 00:00 14



Alianta PNL-PD a facut ieri apel la fortele democratice, in special la UDMR, sa nu se alature "pseudo-proiectului politic" pe care il pregateste partidul de guvernamant pentru urmatorii patru ani, anume o guvernare alaturi de PRM. Purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Calin Popescu -Tariceanu, afirma ca o guvernare care sa includa PRM ar compromite sansele Romaniei de aderare la comunitatea europeana. "Ar fi un dezastru pentru tara noastra ca acest cuplu toxic PSD-PRM sa conduca Romania exact in perioada de finalizare a procesului de integrare la Uniunea Europeana". Potrivit lui Tariceanu, apropierea PSD de PRM nu este surprinzatoare intrucat cele doua partide "impartasesc acelasi dispret fata de valorile pluralismului si ale democratiei".



Apelul lansat ieri de Alianta D.A. vine dupa ce Rovana Plumb, membru al Biroului de Conducere, forul executiv al PSD, a spus ca partidul de guvernamant nu exclude o alianta post-electorala, in perspectiva guvernarii, cu PRM si UDMR. Declaratia Rovanei Plumb, facuta la sfarsitul saptamanii, nu a fost pana ieri contrazisa de nici unul dintre liderii partidului de guvernamant.



In schimb, a fost dezavuata de UDMR si PRM. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a exclus o alianta in care sa aiba drept partener partidul condus de Corneliu Vadim Tudor. La randul sau, PRM, prin vicepresedintele Lucian Bolcas, anunta ca nu va incheia nici o intelegere in care sa fie implicata UDMR, calificata drept "o asociatie cu caracter xenofob". "In politica nu-si au locul fanceziile. Rovana Plumb nu are activitatea politica sau capacitatea sa formuleze asemenea asertiuni", afirma Lucian Bolcas.



UDMR este considerat cel mai confortabil partener politic. Copresedintii Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, au avut cateva intalniri cu presedintele Uniunii Marko Bela, in vederea incheierii unei colaborari. Care sunt in acest moment stadiul discutiilor ? Purtatorul de cuvant, Calin Popescu-Tariceanu, spunea ieri ca discutiile cu UDMR, cat si cu PUR, sunt de natura sa lase deschisa orice posibilitate de colaborare. Dar, remarca Popescu-Tariceanu, ambele formatiuni sunt foarte precaute in a-si lua angajamente politice ferme.



Atat UDMR cat si PUR, poarta, in paralel discutii si cu PSD, fara a-si lua angajamente nici de aceasta parte. UDMR a spirijinit in Parlament partidul de guvernamant, timp de patru ani, dovedindu-se a fi unul dintre cei mai seriosi parteneri. Nemultumiri pentru o asemenea colaborare par sa fie mai degraba din partea unor membri ai Uniunii, apropiati ai curentului radical, care si-au aratat raceala pentru acest parteneriat imediat dupa alegerile din 2.000.



In lipsa unui angajament din partea UDMR privind continuarea colaborarii, PSD a inceput sa-si caute parteneri in stanga si-n dreapta. Cu cateva zile inainte de varianta anuntata de Rovana Plumb, anume ecuatia PSD-PRM-UDMR, un alt lider al partidului de guvernamant, Nicolae Vacaroiu anunta ca partidul sau ia in calcul o alianta cu liberalii. Presedintele PNL, Theodor Stolojan, a raspuns insa ca prefera sa ramana in opozitie decat sa guverneze alaturi de PSD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO