Politică

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei: „Este important să folosim experienţa seniorilor din industria românească”

Alexandru Petrescu, ministrul Economiei: „Este...

Autor: Dan Straut

11.02.2017, 12:30 550

Discuţiile s-au axat pe importanţa creşterii şi sprijinirii capitalului românesc şi rolul acestuia în dezvoltarea industriei bazată pe tehnologii şi produse cu valoare adăugată mare, care pot fi realizate în ţară, la preţuri competitive. „Partenerii de dialog au salutat, totodată, susţinerea acordată industriei de apărare prin Programul de Guvernare, menţionând necesitatea revitalizării capacităţilor de producţie existente în acest sector cu tradiţie şi de importanţă strategică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

În context, s-a apreciat că ar fi utilă o politică de susţinere a intrării produselor româneşti pe piaţă printr-un program de referinţe naţionale în care produsele româneşti sunt testate, dobândind astfel un istoric de viabilitate pe piaţa internă şi creându-se totodată premisele accesului pe pieţe externe. În acest sens, ministrul Economiei a propus ca „împreună să instituţionalizăm un cadru de discuţie - un Consiliu consultativ pentru industria românească - în care să analizăm modalităţile de concretizare ale ideilor dumneavoastră, care să conducă la un ghid pentru o Românie industrială competitivă. Totodată, dezbaterile noastre vor contribui activ la elaborarea agendei şi a documentelor de politică industrială, pentru care Ministerul Economiei este responsabil”.

Ministrul Alexandru Petrescu a mai spus că, venind în întâmpinarea investitorilor autohtoni şi a nevoii lor de internaţionalizare, „industria autohtonă poate şi trebuie promovată atât prin intensificarea participării la târguri şi misiuni economice internaţionale prin cele două programe gestionate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, cât şi ca membri în delegaţiile României în cadrul comisiilor mixte interguvernamentale”.

Pe parcursul întâlnirii, reprezentaţii PIAROM au trecut în revistă şi unele dintre dificultăţile cu care se confruntă în activitatea curentă, în condiţiile economiei de piaţă. Printre acestea se pot enumera blocajele în producţie cauzate de proceduri şi condiţii de participare la licitaţii, lipsa comenzilor din intern, probleme cu certificarea anumitor produse, dificultăţi în relaţia cu băncile, sincope în armonizarea cadrului legislativ şi lipsa alinierii ofertei educaţionale la necesităţile reale privind calificarea forţei de muncă din piaţă.

La întrevederea desfăşurată la Ministerul Economiei, delegaţia PIAROM a fost condusă de Cristian Pârvan, preşedintele patronatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO