Politică

Alegeri anticipate in PSD, cu Mircea Geoana in pole-position

Alegeri anticipate in PSD, cu Mircea Geoana in pole-position

Ioan Rus (stanga) il sustine pe Mircea Geoana pentru un nou mandat in PSD

06.11.2006, 17:20 15

Mircea Geoana a justificat ieri decizia de a transa problemele de putere in PSD in decembrie curent si nu in aprilie viitor, prin necesitatea pregatirii partidului pentru alegerile care vor urma.
"Este o actiune pragmatica. Este nevoie de aceste alegeri in interiorul partidului pentru a putea intra in campania electorala cu problemele interne rezolvate", a declarat pentru ZF Mircea Geoana, presedinte PSD.
"In primavara vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. In urmatorii ani vor fi alegeri locale, parlamentare si prezidentiale, drept urmare, intrarea in suita de campanii electorale trebuia sa ne prinda pregatiti", a adaugat el.
Consiliul national al PSD a decis la finele saptamanii, la propunerea lui Geoana, organizarea unui congres extraordinar la 10 decembrie in care sa fie ales noul aparat de conducere al partidului.
In urmatoarele zile social-democratii vor organiza un referendum intern prin care membrii de partid se vor pronunta asupra noului statut. Respectivul document va propune ca fiecare candidat pentru functia de presedinte sa-si numeasca singur echipa. De asemenea, mandatul presedintelui va fi extins pe o perioada de patru ani si nu de doi, cum se intampla in prezent.
Propunerile ii apartin lui Mircea Geoana. Ca element de noutate, presedintele PSD a propus ca cele opt regiuni de dezvoltare din Romania sa aiba fiecare cate un presedinte, dupa modelul german in care landurile sunt reprezentate de cate un presedinte social-democrat.
Propunerile lui Geoana sunt imbratisate de liderii grupului de la Cluj, in special de Ioan Rus. "Si pentru ca sa nu se mai gaseasca vreun nemernic care sa scrie nu stiu ce despre Republica de la Cluj, anunt de pe acum ca il vom sustine pe Mircea Geoana ca presedinte", a declarat Rus, facand aluzie la analiza deputatului PSD Adrian Severin intitulata "Republica de la Cluj". De asemenea, actualul secretar general al social-democratilor, Miron Mitrea si-a declarat in mod public sustinerea fata de Geoana. "Voi sprijini echipa lui Mircea Geoana", a spus Mitrea.
Impotriva actualului presedinte se situeaza Ion Iliescu, Sorin Oprescu, foarte probabil contracandidatul lui Geoana la sefia partidului, dar si Viorel Hrebenciuc, considerat una dintre eminentele cenusii ale PSD .
"Daca unitatea de masura a solidaritatii unui partid sunt metrii patrati de pupat clanta in Kiseleff, atunci am stat 16 ani degeaba in acest partid", a declarat Oprescu in cadrul Consiliului National PSD, criticand astfel mesajele de autoritate trimise de Geoana si Rus. Marele perdant al acestei decizii este Adrian Nastase, care si-ar fi dorit ca alegerile sa fie organizate mai tarziu, in speranta ca va reusi pana in acel moment sa-si rezolve problemele cu justitia, avand astfel sanse sa ocupe din nou o functie importanta in cadrul conducerii PSD.
Grupul din jurul lui Sorin Oprescu a incercat sa amane aceste alegeri anticipate, propunandu-i lui Geoana prelungirea mandatului cu doi ani. Filialele PSD insa l-au sprijinit pe actualul presedinte, astfel incat pe 10 decembrie PSD va trebui sa aleaga noua conducere.
Printre potentialii candidati la functia de vicepresedinti, in cazul in care Geoana va putea sa-si numeasca echipa, se numara Titus Corlatean, Cristian Diaconescu, Ioan Rus si Mihai Tanasescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO