Politică

Alegerea esalonului doi, miza Congresului PSD

15.04.2005, 20:20 14

Miza alegerilor unei noi conduceri a PSD, la Congresul de saptamana viitoare, va fi alegerea vicepresedintilor, pozitii la care si-au anuntat candidaturile mai multi lideri cu state vechi in partid precum si fosti ministri titrati politic in mandatul lui Adrian Nastase. Primele functii in partid - cea de presedinte, respectiv de presedinte executiv - sunt ca si adjudecate de Ion Iliescu si Adrian Nastase.

La cele sapte pozitii din esalonul doi aspira majoritatea celor 17 actuali vicepresedinti cat si parlamentari crescuti politic in jurul lui Ion Iliescu. Se anunta o competitie dura. Succesele personale depind de popularitatea in partid dar si de grupul de influenta care te sustine.

In competitie pentru cele sapte locuri intra oameni cu state vechi in partid, care au traversat in pozitia de vicepresedinte atat mandatul lui Ion Iliescu, ca lider al PDSR, cat si cel al lui Adrian Nastase ca presedinte al PSD. Sunt in functia de vicepresedinti de opt ani de zile si la Congresul de pe 21 aprilie cer confirmare pentru un nou mandat. In discutie intra Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc, Nicolae Vacaroiu, Doru Ioan Taracila.

Ei se confrunta pe aceleasi pozitii cu oameni veniti in partid in timpul guvernarii PSD insa care si-au consolidat un statut politic. Ar fi vorba despre fostii ministri Mihai Tanasescu, Mircea Geoana, Ioan Rus, Ilie Sarbu. Competitia ii atrage si pe oameni mai tineri, crescuti politic in jurul fostului sef al statului Ion Iliescu.

Fostul consilier prezidential Corina Cretu a declarat ca se gandeste sa candideze pentru functia de vicepresedinte. Un alt posibil candidat este si fostul consilier de stat al administratiei Iliescu, Serban Nicolae.

Nu este decis, in acest moment, daca vicepresedintii vor fi alesi de Congres - in acest caz ar avea o mai mare legitimitate si autoritate - sau de Consiliul National, un for de conducere mai restrans. Decizia va fi luata in urmatoarele zile. Importanta va fi, de asemenea, functia de secretar general la care si-au anuntat deocamdata candidaturile Miron Mitrea si Victor Ponta. mirela.luca"yf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO