Politică

Agricultura si finantele raman sub amenintarea steguletelor rosii

27.03.2006, 00:00 15

Romania va primi in raportul de monitorizare din luna mai al Comisiei Europene stegulete galbene la eficienta luptei impotriva coruptiei si stegulete rosii in ceea ce priveste agricultura si finantele, afirma presedintele Traian Basescu.

Presedintele a declarat, la finele saptamanii la Cluj, ca in ceea ce priveste finantele, exista in cadrul Comisiei nemultumiri referitoare la incapacitatea Romaniei de a pune in functiune sistemul informatic care sa permita statelor membre ale UE urmarirea modului de incasare a TVA. Pe de alta parte, seful statului a afirmat ca integrarea in UE la 1 ianuarie 2007 este o certitudine.

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, dat publicitatii in octombrie trecut, situa in zona steguletelor rosii 11 domenii deficitare de a caror rezolvare depinde data integrarii.

Multe dintre aceste domeni se afla in zona justitiei si a afacerilor interne - erau in primul rand vizate combaterea coruptiei, dar si controlul frontierelor. Situatia sistemului judecatoresc era trecuta in domeniul steguletelor galbene. Celelalte domenii din zona steguletelor rosii vizau agricultura (mai cu seama controlul sanitar-veterinar), mediul (poluarea) , dar si alte aspecte care privesc drepturile omului, cum ar fi situatia din spitale a persoanelor cu dizabilitati.

Insa, de departe cel mai sensibil subiect era combaterea coruptiei.

La finele saptamanii, presedintele a spus ca acest domeniu nu va mai primi, in rarportul Comisiei un stegulet rosu, ci galben. Potrivit presedintelui Romaniei, cei de la UE nu vor sentinte, ci vor sa vada ca "institutiile statului ataca marea coruptie".

"Nu exista o norma de condamnari. UE este interesata ca tot acest lant - Politie, parchete, instante - sa functioneze", a precizat Baesescu. El a sesizat ca mai exista "fracturi" in structura de functionare a sistemului de lupta impotriva coruptiei.

"Existau dosare in sertarele politistilor si procurorilor sau pe la judecatorii, unde se plimbau si veneau inapoi. Practic, nu functiona Justitia. De asemenea, era multa acuzatie de genul ''stim noi'', dar nu se intampla nimic in structurile statului", a adaugat Basescu.

In ceea ce priveste agricultura, seful statului afirma ca steguletele rosii pentru acest domeniu sunt date pe anumite zone care vor ramane in monitorizare pentru raportul din noiembrie.

Exista, in acest domeniu, nemultumiri majore legate de controlul sanitar-veterinar. Surse din cadrul Delegatiei Comisiei la Bucuresti au spus pentru ZF ca in domeniul sanitar-veterinar va fi instituita, mai mult ca sigur, o clauza de salvgardare specifica daca pana la data integrarii nu va fi pus la punct sistemul de inregistrare a animalelor.

Astfel, Romania s-ar putea vedea in situatia de a nu mai putea exporta produse de origine animala in tarile UE. Nu in ultimul rand, exista temerea, in cadrul Comisiei, ca, pana la data integrarii, Romania nu va putea da in folosinta punctele de frontiera pentru controlul sanitar-veterinar, ceea ce inseamna ca nu va putea introduce pe teritoriul sau, prin punctele sale de frontiera, produse de origine animala din tari care nu fac parte din UE. Secretarul de stat in MIE, Leonard Orban, afirma insa ca aceste lucruri vor fi reglementare la timp.

Potrivit presedintelui, "la agricultura ar fi bine macar sa ne ingalbenim steguletele pana in noiembrie. Alte stegulete (rosii - n.r.) vom avea pe finante, pe incapacitatea noastra de a pune in functiune sistemul informatic care sa permita statelor membre UE urmarirea modului de incasare a TVA", a spus seful statului, care a apreciat eforturile depuse in ceea ce priveste concurenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO