Politică

AFP:Succesul lui Klaus Iohannis, o victorie a democraţiei în România şi în Europa Centrală şi de Est

AFP:Succesul lui Klaus Iohannis, o victorie a...

Autor: Mihai Draghici

17.11.2014, 14:49 490

"Klaus Iohannis, în vârstă de 55 de ani, primar al oraşului Sibiu şi membru al comunităţii germane, a primit 54% la sută din voturi, oferindu-i o înfrângere usturătoare premierului social-democrat Victor Ponta, care era favorit potrivit sondajelor. Scrutinul prezidenţial era considerat crucial pentru România - a doua ţară cea mai săracă din UE după Bulgaria -, dar şi pentru întreaga Europă Centrală, unde s-a înregistrat un regres al democraţiei în ultima vreme, în special în Ungaria, unde există tensiuni din cauza crizei ucrainene", explică Agenţia France Presse.

"Iohannis este o personalitate atipică pe scena politică: de etnie germană, de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă, alergic la polemici şi derutat în faţa camerelor de luat vederi", notează AFP.

"Imediat după scrutin, acest om descris de apropiaţi ca fiind riguros şi determinat, a demonstrat că nu este dispus să facă vreun pas înapoi de la promisiunile făcute în campania electorală", adaugă AFP, precizând că Iohannis probabil va trebui să coabiteze cu premierul Victor Ponta, care a exclus posibilitatea demisiei.

"Majoritatea parlamentară din România blochează de câteva luni anchetele DNA privind marile cazuri de corupţie, inclusiv cele vizând contracte oneroase acordate grupurilor EADS şi Microsoft, refuzând anularea imunităţii parlamentarilor social-democraţi. Oficialii de la Bruxelles, care monitorizează reforma justiţiei în România, au criticat de mai multe ori Parlamentul de la Bucureşti pentru acţiunile de blocare a activităţilor procurorilor", aminteşte AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO