Politică

Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării Naţionale, întrebat despre reacţia lui Rogozin: Absolut nepotrivită

Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării Naţionale,...

Autor: Departamentul Social

29.07.2017, 12:03 2409

"Situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea armatei române. Am văzut aseară declaraţiile domnului ambasador al Rusiei în România, care încearcă o justificare a unor tipuri de acţiuni pe care le promovează în zonă. Sigur că de aici putem trage foarte multe concluzii. (..) Eu cred că trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi în acelaşi timp să facem ce este necesat pentru a avea mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat despre rachete, am spus că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni", a declarat ministrul Apărării.

Întrebat dacă reacţia vicepremierului rus este una gravă, Adrian Ţuţuianu a răspuns : "Absolut nepotrivită. Ca să nu folosesc alte cuvinte".

Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o "provocare intenţionată" care a periclitat pasageri şi care va afecta "grav" relaţiile bilaterale, a avertizat Ministerul rus de Externe, care a prezentat o notă de protest şi a cerut explicaţii.

"La Moscova, acest incident este considerat o provocare intenţionată care afectează grav relaţiile bilaterale", a atras atenţia Ministerul rus de Externe.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spaţiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relaţie tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.

Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă. "Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!", a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a denunţat o campanie menită să distrugă relaţiile moldo-ruse, acuzând că un deputat român, Constantin Codreanu, a organizat protestele de la Aeroportul Chişinău faţă de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Igor Dodon, un politician prorus, a avertizat, în contextul interdicţiei de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că Partidul Democrat moldovean (aflat la guvernare) şi "unionişti" pregătesc pentru R.Moldova, cu susţinerea Occidentului, un scenariu de genul celui din Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO