Politică

Adrian Nastase, la un pas de a parasi PSD

08.11.2006, 17:39 13

Dupa ce timp de patru ani a condus PSD cu o mana de fier, fostul prim-ministru Adrian Nastase este asteptat sa-si anunte astazi demisia din partidul la fondarea caruia a contribuit, alaturi de Ion Iliescu.
In ultima vreme Nastase s-a aflat de mai multe ori in situatia de a se desparti de partidul care, in ultima vreme, l-a marginalizat in mod vizibil, si in care vreme de mai bine de 16 ani (indiferent de numele partidului) a detinut pozitii de frunte. In ultimul an, lucrurile s-au degradat continuu pentru fostul lider, iar astazi el isi va anunta decizia. Nastase a convocat o conferinta de presa in cadrul careia, spun apropiatii sai, este posibil sa-si anunte demisia.
Nastase fusese sanctionat la inceputul saptamanii de Biroul Executiv al PSD Sector 1, condus de Radu Tudorache, pentru ca "si-ar fi denigrat colegii de partid in public si nu in cadrul partidului". Tudorache a precizat ca sanctiunea a fost aplicata din cauza "preju-diciului de imagine" adus de Nastase organizatiei PSD Bucuresti. Decizia a fost luata cu 12 voturi "pentru", unul "impotriva" si trei "abtineri". Urmatorul pas care ar putea fi facut de social-democratii din sectorul 1 ar fi excluderea fostului lor presedinte din partid, in baza statutului PSD. Acum simplu deputat, Nastase a declarat dupa anuntul facut de PSD Sector 1 ca se astepta la o astfel de decizie, dar ca prefera sa nu o comenteze "la cald", urmand sa comenteze pe marginea acestui subiect dupa ce va afla exact motivul avertismentului.
In ciuda scandalurilor in care i-a fost implicat numele si a izolarii politice de care a avut parte in propriul partid, Nastase ramane in continuare o "achizitie" buna. Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat ieri ca nu a discutat concret cu fostul lider social-democrat despre o posibila trecere a acestuia la conservatori, mentionand insa ca invitatia adresata de PC lui Nastase este in continuare valabila.
Vocile critice din interiorul PSD la adresa fostului premier l-au avut in ultima perioada ca exponent principal pe Marian Vanghelie, care la sfarsitul lunii trecute ii recomanda lui Nastase se duca "acasa, la pensie".
Intr-un singur an, Nastase a pierdut pozitia de presedinte executivul al PSD si pe cea de sef al Camerei Deputatilor cu largul concurs al colegilor din partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO