Politică

Adrian Năstase, fost premier, a fost audiat la DIICOT în dosarul Rompetrol II

Adrian Năstase, fost premier, a fost audiat la DIICOT...

Autor: Andreea Traicu

11.05.2016, 14:17 259

Potrivit surselor citate, Adrian Năstase a fost citat de procurorii DIICOT în urmă cu aproape două luni, dată la care a şi fost fost audiat de procurorul care instrumentează dosarul Rompetrol II.

Procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul "Rompetrol II", punând sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006, investigaţiile vizând intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani Guvernul României fiind condus la Adrian Năstase.

De la începutul săptămânii, la sediul DIICOT au fost chemate mai multe persoane printre care şi Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KMG International.

14 persoane sunt cercetate în dosar pentru infracţiuni economice şi de abuz în serviciu.

DIICOT a anunţat luni că a dispus instituirea sechestrului "până la concurenţa sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 euro asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând Kaz Munay Gaz International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA în calitate de părţi responsabile civilmente".

Totodată, DIICOT a pus sechestru "până la concurenţa sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolar şi 34.941.924 euro asupra acţiunilor pe care Kaz Munay Gaz International NV (fostă The Rompetrol Group NV) şi Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă SC Rompetrol SA) şi a SC Rompetrol Rafinare SA SC le deţin la societăţi comerciale de pe teritoriul României".

KazMunayGas, proprietarul KMG International, fostul grup Rompetrol, spune că tranzacţia pentru cedarea unui pachet de 51% din structura care controlează rafinăria Petromidia către grupul chinez CEFC nu ar trebui să fie afectată de scandalul Rompetrol II.

"Devenim o victimă colaterală. Din punctul de vedere al angajamentelor este o tranzacţie făcută, dar factorii externi o pot întrerupe", a declarat marţi Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG International.

Săptămâna trecută partea chineză şi kazahii au anunţat finalizarea negocierilor care avea drept obiect vânzarea unui pachet de 51% din KMG International. Reprezentanţii KMG International nu au precizat când ar fi trebuit să primească banii şi nici când trebuia finalizată tranzacţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO