Politică

Adrian Nastase, de la prim-ministru la inculpat in justitie

Adrian Nastase, de la prim-ministru la inculpat in justitie

Adrian Nastase

14.11.2006, 19:28 28

Adrian Nastase - fost prim-ministru, fost presedinte al PSD, fost presedinte al Camerei Deputatilor - a fost trimis in judecata ieri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
In judecata a fost trimisa si sotia sa, Dana Nastase, alaturi de alte doua persoane. Nastase este cea mai importanta persoana publica trimisa in judecata sub acuzatia de coruptie, in anii postrevolutionari . El va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar procesul va incepe la 14 decembrie.
Fostul prim-ministru este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in vremea in care a detinut demnitati (mai precis in perioada 2001-2006), si-a folosit autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat comitand mai multe infractiuni de coruptie, antrenand si alte persoane in aceste fapte.
Nastase este acuzat - in dosarul cunoscut sub numele Zambaccian - de luare de mita in forma continua si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut peste 1,3 mil. euro.
Sotia lui, Dana Nastase, va fi judecata pentru complicitate la luare de mita. In acest dosar mai sunt acuzati Paula Irina Jianu - fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si Cristian Mihail Vasile - administrator la SC Eurografica SRL Bucuresti. Anchetatorii sustin ca, in perioada 2002-2004, Adrian Nastase ar fi primit de la Paula Irina Jianu suma de 3,6 mld. lei vechi din fondurile SC Vertcon SA Bacau, reprezentand contravaloarea unor bunuri achizitionate din China cu care au fost utilate proprietatile fostului prim-ministru din str. Zambaccian. Alti bani ar fi fost primiti mita - 2 mld. lei vechi - sub forma de geamuri termopane de la o alta firma - Regal Glass din Bacau - pentru vila sa din Cornu. Alte 13 mld. lei vechi - sub forma unor lucrari de constructii - ar fi fost luati de Nastase de la alte firme pentru o alta casa a sa din strada Cristian Tell din Bucuresti.
Comunicatul DNA spune ca "activitatea infractionala" a fost savarsita de "inculpatul Adrian Nastase in complicitate cu sotia sa, inculpata Daniela Nastase". Bunurile au fost primite, in opinia procurorilor, de la "inculpata Irina Paula Jianu in scopul de a o mentine in functia de inspector general de stat la ISC si de a o numi in aceasta functie dupa ce ISC a trecut in subordinea Guvernului". De intreaga operatiune a mitei - spune DNA - s-a ocupat Jianu.
Nastase mai este acuzat ca in 2006 si-a exercitat influenta (era atunci presedinte al Camerei Deputatilor) pentru a determina un martor - Ioan Paun - sa ascunda procurorilor probe. Paun ar fi participat la actiunea de mituire in scopul numirii si mentinerii sale in functiile de consul general la Hong Kong.
O alta fapta de coruptie retinuta in sarcina lui Nastase consta in aceea ca, in perioada campaniei prezidentiale din anul 2004, ar fi folosit in mod abuziv influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitate de presedinte al PSD, obtinand finantarea nelegala a campaniei sale electorale cu suma totala de 817.049 de euro.
Afacerea Zambaccian l-a costat pe fostul prim-ministru cariera politica. Intr-un an de zile, dupa pierderea puterii, Nastase a pierdut si toate titlurile politice - presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al PSD. Nastase a negat ieri acuzatiile ce i s-au adus, afirmand ca sunt politice. "Un intreg sistem a fost pus sa fabrice acest dosar".

Acuzati in dosarul Zambaccian
Adrian Nastase - luare de mita in forma continuata
Dana Nastase - complicitate la luare de mita
Irina Jianu - dare de mita in forma continuata
Mihail Vasile - dare de mita

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO