Politică

Adevar si promisiuni in ofertele electorale

24.11.2004, 00:00 84



Multe asemanari, putine deosebiri, in programele electorale (2004-2008) ale principalilor doi actori angrenati in campania electorala - PSD+PUR si PNL-PD. Cum tinta ambelor tabere este comuna, integrarea in UE, bunastarea oamenilor, era greu ca ofertele in aceasta directie sa fie foarte diferite. Dar diferentele (atatea cate sunt) sunt relevante si scot in evidenta doua abordari diferite - una social-democrata cu elemente socialiste (PSD+PUR), cealalta liberala (PNL-PD).





PSD+PUR





Politica Externa



PSD, ca de altfel si PNL-PD, si-a fixat ca obiectiv integrarea Romaniei in UE in 2007. Adrian Nastase s-a prezentat in campanie ca un om care are relatii bune cu liderii lumii (l-a atacat dur pe Traian Basescu care criticase pe unii dintre liderii occidentali, aprieteni ai RomanieiO). Potrivit PSD, Romania nu este obligata sa aleaga intre Europa si SUA. In privinta relatiilor cu Ucraina (in problema canalului Bastroe), PSD insista ca marea problema este cea de mediu, iar Ucraina incalca normele internationale (Basescu a fost criticat dur cand a spus ca este si o problema de geostrategie, iar Ucraina are dreptul sa construiasca acest canal).





Pensii



Programul PSD+PUR, in domeniul social, are multe promisiuni privind alocari suplimentare pentru pentru pensii, sanatate, invatamant. Documentul spune ca toate inechitatile in sistemul public de pensii vor fi eliminate prin arecalcularea tuturor pensiilorO. Procesul ar urma sa se incheie in 2007. PSD+PUR promit o pensie medie in sistemul public de 100 de euro, in 2008. Programul nu aminteste de procesul de aliniere a preturilor la cele ale UE, care va diminua, in parte, cresterea pensiilor. Pentru agricultori, programul spune ca acestia vor beneficia de majorari similare cu cele ce vor fi acordate in sistemul public.





Sanatate



PSD promite cresterea alocarilor financiare pentru serviciile primare. Documentul vorbeste despre reabilitarea a 600 de cabinete medicale din zone izolate, iar la oras de reabilitarea a 200 de spitale. Nu se vorbeste explicit despre cresterea finantarilor pentru spitale.In domeniul medicamentelor, va continua politica de compensare a acestora cu 90% pentru persoanele varstnice si asigurarea medicamentelor gratuite pentru copii si adolescenti.





Educatie



ExistA o mare doza de generalitate. Sunt si promisiuni concrete - de pilda, se spune ca 500.000 de elevi si profesori vor beneficia de pe urma modernizarii a 1.400 de scoli. Se afirma ca toate unitatile scolare vor fi dotate cu calculatoare. Se promit ajutoare pentru copii saraci, dublarea numarului de burse pentru studenti. Exista un program de reabilitare a invatamantului rural.





Agricultura



Promisiunile se concentreaza, mai cu seama, pe acordarea de subventii sectorului. Programul sprijnina dezvoltarea fermelor de mari dimensiuni. Promite investitii masive in sistem.





Stat si biserica



In privinTa relatiilor cu Biserica a fost consemnata cu mult inainte de campanie dorinta PSD de a-i avea pe ierarhi de partea sa. S-a pronuntat pentru constructia Catedralei in Parcul Carol. A reactionat mai tarziu in chestiunea homosexualitatii si atunci a adoptat pozitia exprimata, in prealabil, de Biserica. Adrian Nastase s-a impacat cu arhiepiscopul Pimen (unul dintre cei mai duri critici ai sai) trecand in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei 95.000 de hectare de padure.





Fiscalitate



PSD+PUR sustine, in programul sau electoral, o relaxare fiscala prudenta concomitent cu mentinerea sistemului impozitarii progresive a veniturilor. Astfel, in 2005, impozitul pentru cele mai mici salarii ar urma sa coboare de la 18% in prezent, la 14% si sa ajunga la 10% in 2008.Cota maxima ar urma sa scada de la 40%, in prezent, la 38% in 2005 si la 36% in 2008.



In ceea ce priveste impozitul pe profit, el ar urma sa scada treptat, incepand cu 2005 - de la 25% in prezent, la 19%, in 2005, ca sa ajunga la 16% in 2008.





Macroeconomie



Potrivit programului, PSD+PUR mizeaza pe un ritm mediu anual de crestere a PIB de 6-7%. Ritmul mediu al cresterii investitiilor ar urma sa fie de 10-11%, anual, iar cresterea exporturilor, in medie de 13-15% (de la17,4 miliarde de euro in 2004, la 34 de miliarde de euro, in 2008).Se mizeaza pe o rata a inflatiei de 6-7% in 2005, 4% in 2006, 3% in 2007 si maxim 2% in 2008. Consumul populatiei, potrivit programului, va creste anual cu 6%.Salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, ar urma sa creasca, intre 2005 - 2008, de 2,4 ori, adica de la 68 de euro, in acest an, la 160 de euro, in 2008. Castigul salarial mediu brut ar urma sa creasca cu 80% pana in 2008 - de la 195 de euro la 350 de euro. In ramurile de varf, spune programul, salariul va ajunge la 700 de euro. Salariile bugetarilor vor creste cu 50% pana in 2008 - de la 200 de euro, la 300. Cheltuielile suplimentare vor fi sustinute de o colectare mai buna a datoriilor la buget.





PD-PNL





Politica Externa



Tinta este integrarea in UE in 2007. Au fost insa nuante semnificative, exprimate mai cu seama de Traian Basescu. Acesta a criticat acordarea fara licitatie a unor contracte pentru firme straine - Bechtel, EADS, Vinci - cu care Nastase ar fi cumparat bunavointa liderilor occidentali. Basescu a criticat modul de derulare a negocierilor de aderare, aan detrimentul RomanieiO. Ce spune Basescu e ca PNL-PD doreste ca Romania sa se integreze in UE, dar ca totul trebuie negociat demn si in favoarea tarii. In privinta relatiilor cu Europa si SUA, Basescu afirma ca Romania va merge pe mana americanilor pana cand UE va vorbi pe o singura voce in politica externa. In privinta relatiilor cu Ucraina, in problema Bastroe, Basescu spune ca nu este doar o problema de mediu, ci una geostrategica.





Pensii



Programul isi propune sa elimine ainechitatea din sistemO, prin recalcularea tuturor pensiilor. Pensia medie din sistemul public ar urma sa ajunga, in 2008, la 110 euro. Pentru agricultori sunt prevazute indexari si majorari. In plus, pentru agricultori, programul PNL-PD prevede rente viagere pentru persoanele de peste 60 de ani care vand terenurile.





Sanatate



Programul Aliantei se distanteaza clar de cel al PSD+PUR, prin intentii precum redobandirea autonomiei CNAS. Se cere un control public asupra activitatii acesteia. Programul mentioneaza garantarea accesului nediscriminatoriu la ingrijirile medicale de baza. Se vorbeste despre introducerea asigurarilor private si se promit deductibilitati, dar nu se intra mult in detalii. Se va mentine, spune programul, sistemul compensarii medicamentelor.





Educatie



Oferta PNL-PD, la fel de generala ca aceea a PSD. Se vorbeste despre aasigurarea mijloacelor financiare pentru reabilitarea scolilorO. Documentul cere consacrarea legala a autonomiei scolilor si liceelor si extinderea autonomiei universitare.





Agricultura



PNL-PD se concentreaza pe sprijinirea micilor producatori si subventionarea agriculturii. Programul vine cu o noutate - acordarea de rente viagere pentru batranii tarani care isi vand sau isi arendeaza pamanturile. Isi propune retrocedarea in intregime a padurilor.





Stat si biserica



RelaTiile lui Basescu cu Biserica au fost tensionate din cauza refuzului edilului sef de a-si da acordul pentru constructia Catedralei Mantuirii in Parcul Carol din Capitala. Basescu ii are de partea sa pe arhitecti si populatia din zona. Basescu a fost criticat de Patriarhie, dupa ce a spus ca este de acord cu casatoriile intre homosexuali (el a regretat declaratia potrivit careia acestia ar putea infia copii). Pozitia bisericii a fost criticata de arhiepiscopul de Cluj, Bartolomeu Anania, care a acuzat Patriarhia ca face politica PSD.





Fiscalitate



Oferta de guvernare prezentanta de PNL-PD pentru cresterea economiei prin stimulente fiscale este mai radicala decat a PSD+PUR - prevede scaderea drastica a impozitelor, ceea ce va conduce, spun analistii Aliantei, la cresterea bazei de impozitare. Potrivit programului, atat cota impozitului pe venitul global (in prezent intre 18% si 40%) va scadea la 16%, in vreme ce cota impozitului pe profit va scadea de la 25% la 16%, incepand cu 2005. Pentru ca persoanele care astazi platesc impozite mici din cauza salariilor mici, programul prevede deduceri. Traian Basescu a spus, recent, ca salariile de pana la 5 milioane de lei nu vor fi impozitate. Sunt si impozite care vor creste, cele indirecte. Vor creste, spune programul, impozitele pe imobile a caror suprafata construita depaseste 200 de m2 si pe autoturismele a caror capacitate cilindrica depaseste 2000 cm3. Programul este radical si in privinta pietei muncii - prevede liberalizarea completa a pietei muncii, precum si asigurarea libertatii contractuale in domeniul stabilirii si negocierii relatiilor de munca. Plusul bugetar necesar indeplinirii programelor sociale (cresteri salariale si pensii, educatie sanatate) ar urma sa fie obtinut prin largirea bazei de impozitare si prin legi aspre care sa pedepseasca evaziunea fiscala.





Macroeconomie



ProiecTiile privind indicatorii macroeconomici prevad o medie anuala de crestere a PIB, intre 2005 si 2008, de 6,8%. Inflatia va fi de sub 3% in 2008. Exporturile vor creste cumulat cu 27%, in vreme ce volumul investitiilor straine directe ar urma sa fie de 2,7 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO