Politică

6 iunie, un test de maturitate

06.05.2004, 00:00 23



Cel de-al cincilea ciclu electoral pentru desemnarea alesilor locali este cel mai disputat din istoria postdecembrista a Romaniei. De patru ani incoace, scena politica s-a polarizat, a disparut ciupercaria de partide de la inceputul anilor 90, iar batalia de la 6 iunie va fi mai mult decat un test pentru alegerile parlamentare. Aproape fiecare partid va da, la 6 iunie, un test de legitimitate.



Chiar daca in Romania politicienii au esuat in a impune scrutinul uninominal, alegerile locale, cel putin acelea pentru desemnarea primarilor, reprezinta in mare masura verificarea cadrelor. Este pentru prima data, si cel mai bine o demonstreaza lupta politica pentru marile orase, cand intra in cursa pentru primarii oameni cu functii importante in partidele din care fac parte. Modelul pe care l-a introdus in 2000 PD prin inscrierea lui Traian Basescu, pe-atunci doar vicepresedinte la partid, in lupta pentru Bucuresti, a fost urmat acum de mai multe partide. Candideaza, pentru fotolii de primari, de aceasta data, ministrii in functie, deputati sau senatori, oameni care n-au mai avut, in mare parte, de-a face cu administrarea unor localitati. Cu toate acestea, desi campania electorala a inceput de multa vreme neoficial, nu am asistat inca la discutii profesioniste despre planurile partidelor de a schimba sau de a imbunatati ceva in localitatile pe care vor sa le conduca. Un alt semn ca miza este puternic motivata politic.



De ce politic? Si pentru ca fiecare partid care doreste sa conduca o administratie locala are, astfel, prilejul sa ajunga la o sursa importanta de bani - banii publici care vin de la bugetul de stat sau de la UE, pentru modernizarea infrastructurilor.Drumurile, soselele, absentele inca autostrazi, instalatiile de canalizare si de incalzire sunt toate numai bune, fie de reparat, fie de construit. Or, daca in 2007 Romania va deveni tara membra a UE, atunci si orasele, oraselele, chiar comunele, dar mai ales strazile si soselele care vor avea de la 6 iunie alesii lor, trebuie sa intre in UE.



Din perspectiva politica, insa, 6 iunie este data la care cele mai multe partide vor face un bilant care le va spune daca au castigat si ele ceva, ca formatiune, dupa patru ani de schimbari spectaculoase pe scena politica.





PSD: ambitia marilor orase



PSD da testul maturitatii - a castigat data trecuta la locale doar 34%, iar dupa patru ani de guvernare are peste 70% dintre alesii locali. Este acuzat ca a ajuns la o astfel de performnta fie santajand oamenii opozitiei cu bani pentru localitatile lor, fie bazandu-se pe mercantilismul celor intrati in politica fara vreo chemare ideologica.



PSD are ocazia sa dovedeaca daca este un partid puternic, in care, intre cele 600.000 de membri pe care ii aclama, exista si oameni populari. La sate si in orasele mici, in fiefurile care au devenit traditionale (estul si sudul tarii, mai ales), PSD poate ca isi va conserva structurile de putere. Mandatul 2004-2008 ar fi timpul sa reprezinte insa si momentul in care fata localitatile din aceasta parte a tarii, (de est si de sud, mai ales) sa se schimbe la fata.



Bucurestii, Clujul, Constanta, Iasi, Brasov si Timisoara sunt orasele in care oamenii PSD n-au fost primari. In cazul Constanta si Iasi, primarii au devenit dupa alegeri PSD. Unde nu a putut sa-i racoleze pe oamenii cu sanse, a scos din rezerva de elite - cazul Geoana si Rus sunt elocvente. Cel mai important test pentru PSD este sa castige primaria acestor mari orase.





PD: ratiunea de a exista



PD se afla in cea mai nefasta dintre perioade. Dupa succesul neasteptat nici de partid din 2000, cand prezenta in alegeri a lui Basescu a adus formatiunea pe locul al doilea la numarul de alesi locali, PD a cunoscut etapa de "dezintegrare", cum a numit Adrian Nastase sarcina pe care le-a trasat-o PSD-istilor, de a racola oamenii PD. Desi Traian Basescu a devenit intre timp lider al partidului, nu a mai fost locomotiva din alegerile locale ale anului 2000 - partidul nu a mai crescut. De aceea, PD i-a aruncat in competitie pe toti oamenii cunoscuti care i-au mai ramas, deputati in cea mai mare parte. Daca PD va avea acelasi scor la alegeri ca si cifrele din sondaje, atunci va fi dificil pentru partid sa-si justifice cererile de locuri eligibile pentru alegerile parlamentare, pe care la va imparti cu aliatul sau, PNL.





PNL: bilantul schimbarilor de strategie



PNL a aruncat si el in cursa parlamentari - la Constanta, la sectorul 1 in Bucuresti. Si liberalii verifica acum popularitatea partidului dupa ce si-a schimbat presedintele si dupa ce s-a aliat cu PD. Sunt mai multe orase in care aliatii -oamenii PD si ai PNL, adica - isi disputa intre ei, cu sanse, primariile: Brasov, Baia Mare si Ploiesti. In functie de rezultatul de la locale, PNL va avea un raspuns de strategie care se discuta neoficial in partid - sau va tine strans de aliatul sau, PD, sau daca va privi spre o alianta de guvernare cu PSD. Mai conteaza, fireste, si rezultatul de la parlamentare.





PRM: conteaza campania



PRM nu este un partid interesat de alegerile locale. Nu reprezinta o miza decat in masura in care Gheorghe Funar ar castiga titlul de cel mai longeviv primar al unui oras din Romania postdecembrista - castiga continuu din 92 incoace. Funar este un primar de import pentru PRM, omul vine de la mai vechiul PUNR. Pentru PRM, dupa toate schimbarile de discurs anuntate, este momentul sa probeze daca ele pot fi exersate si la nivelul cadrelor, altele decat liderul C.V.Tudor.



UDMR este o formatiune aflata la raspantie de drumuri, de aceea si foarte confuza in strategie. Are contracandidati puternici in interior, de la Uniunea Civica, aceia care au anuntat ca, daca nu vor fi primiti ca formatiune in alegeri, vor merge independenti. Deruta este atat de mare in Uniune incat in localitatile in care exista comunitate maghiara, dar nu majoritara, cum este cazul la Cluj sau Oradea, UDMR sprijina candidatul PSD.



Pentru Actiunea Populara, pentru PNTCD, ca si pentru PUR, aceste alegeri nu au aparent o miza, cu exceptia cazului in care vor sa verifice daca filialele lor se pot mobiliza pentru a prezenta liste. O exceptie, filiala de la Timisoara a PNTCD, care are un foarte posibil invingator, pe Gheorghe Ciuhandu, un primar care a ramas taranist si in timpul convulsiilor prin care a trecut partidul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO