Politică

200 de interni vor lucra în Guvernul României în vară. Cioloş: Mandatul meu e tot un fel de stagiu

200 de interni vor lucra în Guvernul României în...

Autor: Mediafax

25.07.2016, 14:23 161

"Şi la mine e un fel de stagiu mandatul acesta de un an de zile, un pic mai lung, dar tot un stagiu în sensul că învăţ lucruri noi, în sensul că am venit şi eu cu anumite idei şi-mi dau seama pe parcurs că unele dintre ele pot fi aplicate în altfel decât m-am gândit iniţial, altele pot fi aplicate mai puţin, dar e un exerciţiu pentru fiecare", le-a spus Dacian Cioloş tinerilor în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a patra ediţii a Programului Oficial de Internship al Guvernului României care a avut loc la Biblioteca Naţională.

În condiţiile în care s-au înregistrat mai mult de 30 de aplicanţi pe loc, premierul a afirmat că a fost "o selecţie foarte dură". Câştigătorii vor lucra timp de două luni în administraţia publică, mai exact în 43 de instituţii participante la acest program.

"Ştiu ce înseamnă ce trăiţi în momentul de faţă pentru că am trecut şi eu prin asta în urmă cu câţiva ani şi ştiu cât de utilă a fost", le-a spus Dacian Cioloş internilor, amintind că în urmă cu aproape 20 de ani a făcut un stagiu la Comisia Europeană în timp ce era dezvoltat dosarul SAPARD.

Unul dintre interni l-a întrebat pe şeful Guvernului de ce a ales să-şi dezvolte o carieră în administraţie în loc să meargă în mediul privat, iar premierul a răspuns că ar prefera să răspundă în privat pentru a nu fi acuzat de populism.

Primul ministru a amintit că administraţia publică trece printr-un proces de reformă la care pot contribui şi stagiarii, cu atât mai mult cu cât nu sunt încă ''virusaţi''. "Dumneavoastră trăind timp de câteva săptămâni, de două luni în administraţie şi venind totuşi din exterior fără să aveţi timpul două luni de zile să vă virusaţi şi să deveniţi captivi unor proceduri şi să spuneţi că nu se poate fără procedurile respective, deci aveţi spiritul acesta critic de observaţie, ne puteţi fi foarte utili", a subliniat Cioloş.

De asemenea, el i-a îndemnat pe interni să nu se lase dominaţi de pesimism orice s-ar întâmpla şi orice ar vedea în administraţia publică pentru că multe lucruri s-au schimbat şi urmează să se mai schimbe. Pe de altă parte, premierul a susţinut că o administraţie aflată în proces de reformă, cum este cea din România, oferă mai multe oportunităţi pentru stagiari decât una matură pentru că aceştia au ocazia să vadă şi să se implice în procesul de schimbare.

Unii stagiarii s-au arătat încrezători în forţele lor în lupta cu birocraţia, în vreme ce alţii nu exclud să plece din ţară. Iulia Ciobanu, stagiar la Ministerul Economiei, a afirmat că "administraţia publică este destul de bine dezvoltată în momentul de faţă" şi că treaba celor 200 de tineri este să împrospăteze domeniul public. "Sperăm să putem aduce puţin din cunoştinţele noastre, cu atât mai mult cu cât noi studiem în străinătate şi vedem cum se întâmplă lucrurile şi în alte părţi şi sperăm să putem aduce idei şi în astea două luni să facem ceva bun pentru ţara noastră", a spus ea.

Pe de altă parte, Mara Bălaşa, intern tot la Ministerul Economiei, a menţionat că a observat că în alte ţări europene se fac eforturi pentru reducerea birocraţiei. În ceea ce priveşte o eventuală întoarcere în România pentru dezvoltarea carierei, ea a răspuns: "Iau în calcul această posibilitate, nu sunt sigură, dar îmi ţin toate opţiunile deschise", sperând ca acest stagiu să o convingă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO