Politică

20 de secretari de stat isi preiau puterea in ministere

20 de secretari de stat isi preiau puterea in ministere
11.01.2009, 19:16 455

  • Tudor Serban (PD-L), 62 de ani, a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei, dupa ce in timpul guvernarii Aliantei D.A. a fost director al Companiei Electrica. Serban a candidat pentru un fotoliu de senator in colegiul uninominal 3 din sectorul 2 al Capitalei, insa a fost invins de social-democratul Cristian Diaconescu, care a devenit ministru de externe.
  • Claudiu Stafie, secretar de stat la Ministerul Economiei, este un om de afaceri din Neamt. A candidat si el la alegerile parlamentare, dar a pierdut in fata social-democratului Culita Tarata.
  • Unul dintre secretarii de stat de la Finante va proveni din PSD, iar social-democratii l-au nominalizat pe directorul de strategii din cadrul primariei Iasiului, Cosmin Coman (36 de ani), un apropiat al primarului Gheorghe Nichita, liderul organizatiei judetene a PSD. Coman a lucrat in cadrul Regiei Judetene de Apa Canal Iasi, fiind subordonatul lui Nichita, pe vremea cand acesta din urma era director al regiei. Dupa ce Gheorghe Nichita a devenit primar al Iasiului, Cosmin Coman a ocupat mai multe functii de conducere in cadrul primariei iesene.
  • Premierul Emil Boc a mai semnat la finele saptamanii trecute decizia de numire in functie a doi subsecretari de stat la ANAF, este vorba de Mihai Gogancea Vatasoiu, care provine din PD-L si Dragos George Bogdan care provine din PSD.
  • Democratul Silviu Bian, care fost numit presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), revine la conducerea acestei institutii dupa doi ani de zile. Bian a mai fost presedinte al Agentiei pana in aprilie 2007, cand PD-ul a plecat de la guvernare.
  • Marius Lazar (40 de ani) a fost numit secretar de stat la Ministerul Muncii. El este presedinte interimar al organizatiei PSD Arad si secretar executiv al PSD si consilier politic al presedintelui PSD Mircea Geoana.
  • Mariana Nedelcu a fost candidat al PD-L pentru Camera Deputatilor in sectorul sase si a devenit secretar de stat la Ministerul Muncii, condus de social-democratul Marian Sarbu
  • Domnica Doina Parcalabu a fost director executiv al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, inainte de a fi numita sef al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Ea va avea un rol important in functionarea sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II). CNPAS vireaza in fiecare luna circa 27-30 de milioane de euro catre fondurile de pensii private, bani reprezentand contributiile a peste 3,4 milioane de angajati care au aderat la aceste fonduri. Pentru aproximativ un milion de angajati companiile la care lucreaza nu vireaza contributii in fiecare luna, iar CNPAS poate juca un rol important in reglementarea acestei situatii. De exemplu, fostul presedinte al institutiei, Mariana Campeanu, a publicat o data numele companiilor care nu virau bani in conturile de pensie ale angajatilor.
  • Augustin Constantin Mitu, secretar de stat in Ministerul Educatiei, este purtator de cuvant al PSD Prahova si a candidat pentru un post de senator in acest judet.
  • Costel Topcian (49 de ani), secretar de stat in Ministerul Comu-nicatiilor si Societatii Informationale, a fost consilier local municipal al PSD Buzau si viceprimar al acestui oras. A candidat din partea PSD pentru un mandat de senator in Buzau la alegerile legislative din 30 noiembrie 2008.
  • Dan Carlan (48 de ani), secretar de stat in Ministerul Mediului, este presedintele PD-L Iasi si a fost senator in legislatura 2004-2008.
  • Constantin Dascalu (59 de ani), secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, este deputat PD-L si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Dolj.
  • Pistru Popa Eusebiu Manea (45 de ani), secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, este consilier PD-L in Consiliul Judetean Arad.
  • Vladimir Alexandru Manasti-reanu (40 de ani), consilier de stat in aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului Dan Nica. De profesie medic veterinar, Manastireanu a fost deputat PSD in legislatura 2004-2008.
  • Dan Tataru, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, este consilier PSD in Consiliul Judetean Bacau. Este un cunoscut om de afaceri local si apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, presedintele PSD Bacau.
  • Iulia Adriana Oana Badea, 39 de ani, este prim-vicepresedinte al Organizatiei Nationale a Femeilor Democrat-Liberale si fost consilier personal al ministrului educatiei si purtator de cuvant al MEC.
  • Razvan Murgeanu (50 de ani), secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, este actualul viceprimar al Capitalei. In vara lui 2008 a candidat la primaria sectorului 1, pe care a pierdut-o in fata edilului in functie Andrei Chiliman. In 2007 a declarat intr-un interviu ca a semnat un acord cu Securitatea fara a da insa si note informative.
 
Gheorghe Gherghina, Ministerul Finantelor: Gheorghe Gherghina a mai lucrat ca secretar de stat in Ministerul Finantelor intre 2001 si 2004, in mandatul ministrului PSD Mihai Tanasescu, fiind responsabil cu probleme legate de buget. Din 2005, Gherghina a fost director in Banca Nationala. El a fost membru al PSD, dar acum ocupa un loc de secretar de stat care ar fi revenit PD-L. 
Bogdan Dragoi, Ministerul Finantelor:  Bogdan Dragoi, propus de PD-L ca secretar de stat la Finante are 28 de ani si este un apropiat al lui Adriean Videanu, noul ministru al Economiei. Bogdan Dragoi este fiul lui Dan Dragoi, fost responsabil in MapN apropiat al generalului Victor Athanasie Stanculescu si care dupa 1990 s-a implicat in afaceri, representand interesele firmei Balli in Romania. Balli Group este un jucator important in domeniul distributiei de otel si in agricultura. Bogdan Dragoi a fost consilier al ministrului integrarii Anca Boagiu, intrre 2005 si 2006, iar in toamna lui 2006 a devenit secretar de stat in Finante, avand in atributii problemele legate de trezorerie si relatii internationale. El a ocupat postul respectiv pana in primavara lui 2007, cand PD a fost dat afara de la guvernare. In 2007, cand era primar general al Capitalei, Videanu l-a angajat ca director financiar al Primariei. 
Catalin Doica, Ministerul Finantelor: Un al treilea secretar de stat la Finante este Catalin Doica (35 de ani) de profesie jurist, al carui mandat va fi prelungit, el ocupand aceasta pozitie si in guvernarea anterioara. Va coordona relatia cu Parlamentul. Catalin Doica a fost sustinut in pozitia de la Finante de Partidul Conservator, Partidul Democrat si apoi de PNL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO