Plastic – realități și prejudecăți

La începutul acestui an, ASAP România a ajuns la peste 530.000 de elevi din cele 899 de şcoli partenere în cadrul programului Săptămâna verde.

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Cum vrea ASAP România să popularizeze reciclarea plasticului în rândul copiilor şi al adolescenţilor?

20.09.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

ASAP România a ajuns anul acesta, pentru a doua oară, la festivalul Electric Castle, unde a fost prezent cu un parc eco de distracţii intitulat ASAP Recycling Park. Şapca ASAP, realizată prin tehnica origami din afişe reciclabile şi reciclate, a devenit vedetă la festival. Suportul de telefon, portofelul sau mingea din PET-uri au fost alte obiecte care au putut fi realizate în cadrul atelierelor, participanţii învăţând astfel să dea o nouă întrebuinţare deşeurilor din plastic sau din hârtie.

ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), un program de responsabilitate socială iniţiat de Fundaţia The Institute, care urmăreşte să genereze schimbare în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizare la colectare separată şi reciclare, a ajuns în aproape 1.000 de şcoli din 32 de localităţi din România. Prin prezenţa în aceste instituţii de învăţământ, informaţiile despre colectare separată şi reciclare au ajuns la peste jumătate de milion de elevi din ciclurile preuniversitare.

În luna octombrie, ASAP România va organiza a doua ediţie a concursului de benzi desenate pe tema reciclării, după ce, în prima parte a acestui an, a mai derulat un concurs similar la Braşov şi la Iaşi. Noile zone pentru desfăşurarea concursului vor fi în judeţele Ilfov şi Constanţa. La ediţia anterioară, copiii au înscris lucrări având ca temă reciclarea, titlul poveştii pe care a trebuit s-o ilustreze fiind „2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/ o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini“.

„Scopul concursului este de a creşte nivelul de informare şi de conştientizare cu privire la colectarea separată şi la reciclarea deşeurilor de către elevi, responsabilizarea acestora prin implicarea activă într-o competiţie pozitivă şi constructivă şi dezvoltarea spiritului ecologic al tinerilor“, spun reprezentanţii ASAP.  În luna septembrie, proiectul ASAP a participat la Forumul Oraşelor Verzi (FOV), eveniment dedicat sustenabilităţii de mediu derulat la Braşov, unde liceenii au putut lua parte la ateliere în care s-a vorbit despre reciclarea plasticului şi despre protejarea mediului înconjurător. Atelierele de joacă au fost susţinute de Alex Zamfir, un antreprenor care a creat un joc sub titulatura „Adevăr sau Reciclare“. De altfel, odată cu începutul noului an şcolar, echipa ASAP a decis să trimită în şcolile şi liceele din Braşov un kit educaţional care va include şi acest joc.

„Simţim, an de an, că ajungem la un număr din ce în ce mai mare de tineri prin acţiunile noastre“, a spus Mihaela Tutunaru, coordonatorul programului ASAP.

Tot în septembrie, ASAP România a participat pentru al doilea an consecutiv la proiectul România Limpede, o iniţiativă Lidl România pentru ecologizarea malurilor şi a afluenţilor Dunării din nouă localităţi riverane. Pe lângă ecologizare, proiectul are şi o componentă educativă, cu scopul de a aduce la cunoştinţă efectele poluării mediului cu plastic.

ASAP România a ajuns anul acesta, pentru a doua oară, şi la festivalul Electric Castle, unde a fost prezent cu un parc eco de distracţii intitulat ASAP Recycling Park. Peste 18.000 de participanţi au trecut pe la cortul ASAP şi s-au jucat, au fost prezenţi la atelierele de upcycling şi au aflat informaţii despre reciclare. Şapca ASAP, realizată prin tehnica origami din afişe reciclabile şi reciclate, a devenit vedetă la festival. Suportul de telefon, portofelul sau mingea din PET-uri au fost alte obiecte care au putut fi realizate în cadrul atelierelor, participanţii învăţând astfel să dea o nouă întrebuinţare deşeurilor din plastic sau din hârtie. La începutul acestui an, ASAP România a ajuns la peste 530.000 de elevi din cele 899 de şcoli partenere în cadrul programului Săptămâna verde.

ASAP a realizat un kit digital pe care l-a transmis şcolilor, cu informaţii teoretice despre colectarea separată şi reciclare, dar şi idei de activităţi pe care profesorii le-au putut desfăşura la clasă împreună cu elevii, în acea perioadă dedicată proiectelor despre mediu, natură şi schimbări climatice, fără cursuri conform orarului obişnuit.

Printre activităţile incluse s-au numărat Ghidul de Reciclare ASAP, cu informaţii selectate şi prezentate pentru a fi uşor de predat elevilor în clasă, planşe cu jocuri şi activităţi pe care profesorii să le folosească în clasă împreună cu elevii şi o fişă cu instrucţiuni pentru profesori despre cum să folosească acest kit. Rebus şi Trivia pe teme de colectare separată şi reciclare sau un exerciţiu de imaginaţie marca ASAP, despre cum văd elevii oraşul viitorului, au fost câteva dintre activităţile propuse în acest kit. După parcurgerea lui, elevii au aflat răspunsuri la întrebări precum: „Câte milioane de pungi sunt folosite la nivel mondial în fiecare minut?“, „Ce tipuri de plastic nu se pot recicla?“, „Cum putem rezolva problema plasticului?“ sau „Care este cel mai mare stat poluator?“.

ASAP România – Armata Selectării Atente a Plasticului – a strâns în 2022 peste 2,6 milioane de kilograme de plastic, dublu faţă de 2021. Proiectul a ajuns în 1.600 de şcoli din România şi la aproape 600.000 de elevi.

„În 2022, am reuşit să dublăm numărul de şcoli înscrise în program care colectează separat, cu peste 400 de şcoli care au raportat date despre deşeurile colectate. În creştere e şi cantitatea de deşeuri colectate – cu peste 50% faţă de anul 2021 – 2.620 tone de deşeuri, dintre care 296 tone de deşeuri reciclabile, comparativ cu cele 1.736 tone raportate de şcoli în anul anterior, spunea anterior Mihaela Tutunaru.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla