Plastic – realități și prejudecăți

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Cum se descifrează simbolurile de pe etichetele băuturilor? Ce înseamnă PET, rPET sau „Ambalaj cu garanţie“?

31.01.2024, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Cel mai recent intrat pe etichete este simbolul „Ambalaj cu garanţie”, încă destul de rar prezent pe ambalajele băuturilor.

nnHDPE, PET, rPET, Tidyman, „Ambalaj cu garanţie” – sunt numai câteva dintre simbolurile pe care le regăsim pe etichetele băuturilor, fie ele răcoritoare, alcoolice sau apă. Nu totdeauna însă semnificaţia lor este cunoscută. Cel mai recent intrat pe etichete este simbolul „Ambalaj cu garanţie”, încă destul de rar prezent pe ambalajele băuturilor. Marcajul indică faptul că ambalajul băuturii este înscris în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR). „Din 30 noiembrie 2023, atunci când se cumpără o băutură în recipiente de sticlă nereturnabilă, plastic, aluminiu şi care au simbolul «Ambalaj cu garanţie», se plăteşte suma de 50 de bani ca garanţie. La returnarea ambalajelor în stare intactă, în punctele de colectare special amenajate, se va primi garanţia de 50 bani înapoi”, explică Ioan Vâţ, director de vânzări la Alpla Packaging România. Pe etichetele recipientelor de apă şi de răcoritoare se regăseşte adesea şi simbolul PET, care indică materialul din care este confecţionat ambalajul – un material plastic utilizat pentru păstrarea băuturilor, polietilen tereftalat. Când eticheta conţine simbolul rPET, înseamnă că ambalajul este confecţionat din materii prime 100% reciclate, rPET fiind prescurtarea de la Recycled PET, adică polietilenă tereftalat reciclată. Acesta are aceleaşi proprietăţi ca orice PET clasic şi urmează un ciclu identic de colectare, sortare, tratare şi reciclare. rPET-ul se deosebeşte, totuşi, prin impactul mai redus pe care îl are asupra mediului. La rândul său, HDPE înseamnă polietilenă de înaltă densitate, fabricată din petrol şi uşor reciclabil, acesta fiind materialul alternativ la LPDE (polietilenă de joasă intensitate). HDPE este un tip de plastic din care sunt fabricate, de regulă, pungile şi foliile de plastic. Etichetele mai cuprind însă şi alte simboluri. „Etichetele conţin informaţiile necesare referitoare la natura ambalajului”, spun reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR). 

Fiecărui tip de material din care este confecţionat ambalajul îi corespunde un număr, poziţionat într-un triunghi care ilustrează capacitatea acestuia de a fi reciclat. Astfel, cifra 1 corespunde PET-ului (polietilenă tereftalat), 2 este pentru polietilenă de mare densitate (HDPE), 4 pentru polietilenă de mică densitate (LDPE), 41 pentru aluminiu (ALU) şi 70 pentru sticla incoloră (GL).

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla