Piata energiei

Marile restructurari si marile diferente de strategie. Care va fi cea mai eficienta?

Marile restructurari si marile diferente de strategie. Care va fi cea mai eficienta?

Matteo Codazzi, country managerul si CEO-ul Enel Romania: Dorim sa avem un concept unitar in cadrul tuturor companiilor pe care le detinem.

30.03.2007, 21:24 42

Inca de anul trecut, toate companiile de distributie si furnizare a energiei au dat startul la cele mai mari procese de restructurare pentru a putea face fata momentului iulie 2007 cand, conform prevederilor europene, companiile de profil trebuie sa-si separe activitatea de furnizare de cea de distributie. Zeci de mii de oameni au fost implicati in diferite scenarii de restructurare care pana la urma au un singur scop: acela de a maximiza profiturile. Diferentele sunt notabile: unele companii s-au impartit in patru firme complet diferite, altele si-au facut echipe de sute de oameni de vanzari pentru a se impune pe o piata din ce in ce mai concurentiala. Primele rezultate se vor vedea la inceputul anului viitor, desi marii jucatori sunt reticenti in a avansa cifre concrete in ceea ce priveste castigurile care se vor face de pe urma acestei separari. Toti sunt insa de acord cu un lucru: separarea este deocamdata un cost, nicidecum un beneficiu. De obicei, costurile pentru acest tip de restructurare se ridica la aproximativ 20 mil. euro.
Masura a fost luata pentru a avea o delimitare cat mai corecta a rezultatelor provenite din fiecare tip de activitate si pentru a putea fi creata baza unei concurente loiale pe segmentul de furnizare care presupune comercializarea energiei electrice catre consumatorii finali. Distributia ar urma sa ramana o activitate legata mai mult de gestionarea infrastructurii.
Cele mai interesante procese sunt cele demarate de filialele Electrica intrate in proprietate privata, si anume, Electrica Oltenia, care acum este controlata de cehii de la CEZ, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, ambele intrate in portofoliul grupului italian de utilitati Enel, si E.ON Moldova, companie care este controlata de germanii de la E.ON. Celelalte companii de profil, ramase inca in portofoliul Electrica spun ca implementarea procedurilor de separare se afla in grafic si ca nu va exista nicio problema pentru respectarea termenului impus de Uniunea Europeana. Oare va fi asa?
Una dintre cel mai spectaculoase restructurari a fost cea a celei mai mari companii de profil in functie de numarul de consumatori, Electrica Oltenia. Nu mai putin de 22 de scenarii s-au luat la bataie pentru a remodela vechea structura, potrivit declaratiilor lui Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania. Varianta finala a restructurarii avea sa afecteze nu mai putin de 3.000 de angajati si sa formeze o structura capabila sa faca fata concurentei pe o piata exterm de concurentiala. Scenariul care a iesit invingator a fost divizarea partiala a companiei in niste structuri care sa aiba actionariat identic format din CEZ, statul roman si Fondul Proprietatea. CEZ Romania este companie de management local cu un singur actionar: CEZ.
De aici incep diferentele. Electrica Oltenia nu va da nastere la doua companii, ci la patru: CEZ Distributie, CEZ Vanzare, CEZ Servicii si CEZ Trade. A treia companie va fi un provider de servicii pentru celelalte companii, dar si pentru alte firme de profil. CEZ Trade, care este cel mai important element de noutate, se va ocupa exclusiv de achizitia de energie electrica si va derula activitati exclusiv pe piata en-gros, adica nu se va implica in relatii cu un consumator final, ci doar la nivel de alti furnizori.

Italienii de la Enel se pare ca vor avea cel mai dificil proces de realizare a strategiei dorite din cauza amanarilor pe care le-a inregistrat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa companie de profil, pentru care italienii au oferit 820 mil. euro in cursa privatizarii.
"Liniile strategice care vor fi urmarite in separarea activitatilor in cadrul celor doua companii au fost aprobate inca din decembrie, anul trecut. Singura provocare care se ridica este faptul ca va trebui sa facem un fel de a doua separare a activitatilor din cadrul Electrica Muntenia Sud. Dorim sa avem un concept unitar in cadrul tuturor companiilor pe care le detinem", a declarat Matteo Codazzi, country managerul si CEO-ul Enel Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO