Piata energiei

An bogat în proiecte energetice

An bogat în proiecte energetice: 2 mili arde de euro în cele mai mari 10 parcuri eoliene şi în singura centrală nouă pe gaze din ’90 încoace

An bogat în proiecte energetice: 2 mili arde de euro în cele mai mari 10 parcuri eoliene şi în singura centrală nouă pe gaze din ’90 încoace

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2011, 00:03 634

Vânătoarea de vânt a fost începută în stil mare de cehii de la CEZ, care au împânzit două comune uitate din Dobrogea cu turbine eoliene, transformându-le în vedete internaţionale.

După cehi însă au venit italieni, portughezi şi români, în locuri precum Peştera, Valea Nucarilor sau Dorobanţu, cele mai mari 10 parcuri eoliene ale momentului având o capacitate mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă şi cu­mulând investiţii de aproape 1,5 miliarde de euro.

Datele primite de la Transelectrica, trans­portatorul naţional de energie electrică, arată că la finele anului 2010 erau montaţi în parcuri eoliene circa 465 MW, cea mai mare parte din această capacitate fiind la Cogealac, de cehii de la CEZ.

Ţinând cont de faptul că valoarea investiţiei într-un MW în eoliene este între 1,5 şi 1,7 milioane de euro, valoarea acestor parcuri ar putea fi estimată la circa 790 de milioane de euro.

Tot informaţiile trimise de Transelectrica arată că până la începutul lunii august lista de parcuri eoliene mai crescuse cu aproape 171 MW, adică peste 290 de milioane de euro. Cei mai mari nou-intraţi în cursa după vântul din Dobrogea au fost ButanGas România cu circa 25 MW, Petrom cu 45 MW şi Energias de Portugal cu 69 MW.

"Până la finalul anului credem că vor fi montaţi 1.118,5 MW în parcuri eoliene", au mai spus reprezentanţii Transelectrica, ceea ce înseamnă o creştere cu 140% faţă de bilanţul anului 2010.

Dincolo de explozia de parcuri eoliene, 2011 va mai aduce punerea în funcţiune a unui proiect energetic major, centrala de 860 MW pe gaze de la Brazi în care Petrom, cea mai mare companie din România, a investit 500 de milioane de euro. Această unitate reprezintă singurul greenfield din zona de producere de energie termo din ultimii 20 de ani, intrarea ei în funcţiune fiind programată pentru finalul acestui an.

Practic, în 2011 parcul de producere a energiei electrice din România se va înnoi cu capacităţi semnificative, în contextul în care cea mai mare parte a unităţilor care azi produc electricitate sunt deja depăşite. Totodată, este de remarcat faptul că aceste investiţii se axează pe cele două forme de producere a energiei cotate de specialiştii din piaţă cu cele mai mari şanse de dezvoltare în viitor: gazele şi energia regenerabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO