Piața de capital

De ce Pilonul II este considerat pilonul pieţei de capital şi ce investiţii are la bursa românească

08.02.2019, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au investiţii de 7,1 miliarde de lei la bursa de la Bucureşti, echivalentul a 4,3% din capitalizarea acesteia, şi controlează pachete importante de acţiuni la emitenţi precum Banca Tran­silvania (12,3%), MedLife (17,8%), BVB (16,2%), potrivit celor mai recente date, cele de la finele S1/2018.

Analiştii consideră că Pilonul II reprezintă pilonul de bază al pieţei de capital din România în contextul în care cei şapte administratori sunt cumpă­rători naturali în oferte de listare şi asigură circa 15-20% din lichiditatea de la Bucureşti.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Fondurile Pilon II au bifat cele mai mari listări de la Bucureşti din ultimii ani, atât cele de stat cât şi cele private, iar ordonanţa 114 a guvernului Dăncilă, care loveşte dur în pensiile private prin solicitarea unei sume de zece ori mai mare la capitalul social, îngheaţă şi piaţa ofertelor publice de listare (IPO-uri). Pe 25 februarie 2019, ZF este partenerul media al evenimentului „Piaţa româ­nească de capital, evoluţie şi perspec­tive“, organizat de BVB în parteneriat cu MedLife, la care se vor discuta printre altele şi importanţa şi sprijinul pe care fondurile instituţionale, printre care şi cele Pilon II, le au pentru piaţa de capital locală.

În top zece acţiuni la care fondurile de pensii private Pilon II au cele mai mari expuneri (pondere în capitalul social) intră două SIF-uri, respectiv SIF Moldova şi SIF Oltenia şi două compa­nii de stat - Transgaz şi Transelectrica. Şi Banca Transilvania, cea mai căutată ac­ţiune de investitorii de la bursa de la Bu­cureşti, se găseşte în top, fiind pozi­ţio­nată pe locul nouă cu o expunere cumu­lată a fondurilor Pilon II din 12,3%.

Pe această listă sunt şi acţiuni din eşalonul doi, adică acelea cu o lichiditate mai scăzută decât prima ligă bursieră, precum Vrancart (12,4%), Ropharma (12,4%), Bursa de Valori Bucureşti.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife