Piața de capital

Ce companii s-au listat la bursă în ultimii doi ani şi cine şi-a exprimat intenţia de a se lista în 2019. Cinci companii au venit pe bursă în 2017 şi 2018. Noile pariuri ar putea veni din IT

15.02.2019, 00:07 Autor: Tibi Oprea

În ultimii doi ani, la bursa românească s-au listat cinci companii în urma unor oferte publice în valoare de 1,43 mld. lei, iar în 2019 două nume - SafeTech şi CEDE - şi-au anunţat deja intenţia de a se lista, potrivit informaţiilor BVB şi ZF.

Anul 2017 a fost pentru România unul destul de activ la nivel european în ceea ce priveşte nu­mă­rul de listări, anul în care s-a înregistrat cea mai mare Ofertă Publică Iniţială (IPO) a unei companii private din istoria pieţei de capital (DIGI), dar şi anul cu dividendele printre cele mai mari din lume.

Digi Communications (DIGI), AAGES (AAG), Transilvania Broker de Asigurare şi Sphera Franchise Group (SFG) sunt cele patru listări din 2017, toate companiile venind din sectorul privat.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Startul listărilor a fost dat de Digi Communications, cu o capitalizare de 2.800 de milioane de lei, care a vândut un pachet de 25,6% din acţiuni în valoare de 944 de milioane de lei, la preţul iniţial de 39,5 lei. Acţiunile DIGI se tranzacţionează de la începutul anului în creştere cu 9,4%, la 27,8 lei pe acţiune. De pe 16 mai 2017, data listării companiei, preţul unei acţiuni a scăzut cu 42%, comparativ cu scăderea de 8,3% a indicelui principal BET.

AAGES, a cărei capitalizare este de 27,5 milioane de lei, a vândut 15% din acţiuni pentru suma de 5,5 milioane de lei. Preţul de listare al unei acţiuni AAG era de 3,81 lei, în scădere cu 36% faţă de preţul de tranzacţionare actual de 2,8 lei pe acţiune. De la începutul anului, acţiunile AAG se tranzacţio­nează în creştere cu 3%.

Transilvania Broker de Asigurare (capitalizare de 30,37 milioane de lei) a vândut un pachet de 25% din acţiuni pentru 9 milioane de lei.

 Acţiunile TBK au scăzut cu 18,5% de la momentul listării, de la 14.45 lei la 12,2 lei pe acţiune, iar la nivelul anului curent se tranzacţionează în creştere cu 1,25%.

Sphera Franchise Group a vândut 25% din acţiuni pentru 285 de milioane de lei. Capitalizarea SFG este de 795 de milioane de lei. Acţiunile SFG se tranzacţionează în creştere cu 3,8 la nivelul anului curent, la preţul de 20,5 lei pe acţiune, dar în scădere cu 61,5% faţă de preţul iniţial de 33,1 lei pe acţiune.

În 2018, în pline turbulenţe care au afectat pieţele globale, a fost listată o singură companie, Purcari Wineries (WINE), producător de vin de top din Europa Centrală şi de Est. Este de asemenea şi prima companie din Republica Moldova care s-a listat la BVB (pe segmentul principal). Oferta Publică Iniţială, de 49% din acţiunile sale, a fost bine primită, tranşa dedicată investitorilor din retail fiind suprasub­scrisă de peste patru ori. Preţul final al ofertei a fost de 19 lei pe acţiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 de milioane de lei.

De la începutul lui 2019, acţiunile WINE, cu o capitalizare de 350 de milioane de lei, se tranzacţionează în creştere cu 5,4%, la preţul de 17,6 lei pe acţiune. Din 15 februarie 2018, data listării companiei, preţul unei acţiuni WINE a scăzut cu 8%. Spre compa­raţie, indicele principal BET a scăzut cu 8,3% în aceeaşi perioadă.

Companiile care şi-au confirmat intenţia de a apela la piaţa românească de capital ca formă de finanţare în 2019 sunt SafeTech, companie specializată în securitate cibernetică, şi CEDE (Curtea Europeană pentru Despă­gubiri).

SafeTech, companie care activează în domeniul securităţii cibernetice, cu afaceri de 8 milioane de lei în 2017, intenţionează să se listeze la bursa de la Bucureşti pe sistemul alternativ AeRO pentru dezvoltarea businessului. Este prima companie care anunţă listarea la Bucureşti pe 2019 şi surprinzător într-un context destul de neprietenos cu piaţa de capital pe fondul Ordonanţei 114.

Compania are patru acţionari persoane fizice, respectiv Victor Gânsac (30%), Paul Rusu (30%), Teodor Lupan (20%) şi Adrian Vlad (20%), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. SafeTech menţionează că scopul acţionarilor nu este să iasă din companie, ci să strângă capital pentru creştere care să le permită să dezvolte businessul, ceea ce înseamnă că este posibil ca SafeTech să se listeze printr-o majorare de capital.

Curtea Europeană pentru Despă­gubiri a declarat pentru ZF că încă analizează piaţa AeRO şi piaţa principală ca posibile segmente de tranzacţionare şi modalitatea de listare şi că vor reveni cu mai multe detalii pentru piaţă în perioada următoare.

Firma-mamă a CEDE este EUCO S.A. Polonia, cu sediul central in Legnica din Polonia. Aceasta deţine filiale în Cehia, Slovacia, Ungaria şi în prezent şi în România. Deţine propriul birou de avocatură, iar din 2010 este cotată la Bursa de Valori din Varşovia.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife