Piața de capital

Banca Transilvania şi BRD, raliu la bursă după declaraţiile lui Vâlcov: investitorii speră la „relaxarea“ taxei bancare

05.02.2019, 00:07 Autor: Liviu Popescu

„Amânarea unei decizii privind soarta taxei pe activele bancare în urma discuţiilor de luni dintre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul finanţelor arată un potenţial de colaborare între cele două instituţii, existând posibilitatea de reducere a taxei pe activele bancare sau chiar de eliminare a acesteia.“

Acţiunile Băncii Transilvania şi cele ale BRD s-au apreciat  cu câte 11% fiecare, în contextul în care investitorii speră la „relaxarea“ taxei bancare după afirmaţiile în presă străină ale lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, considerat arhitectul Ordonanţei 114.

Vâlcov a spus pentru Bloomberg că guvernul intenţionează să discute cu banca centrală o posibilă redefinire a modalităţii de calcul a indicelui ROBOR sau chiar o eventuală eliminare a acestuia ca parte a unei soluţii de a evita taxarea sistemului bancar.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Indicele principal BET a închis şedinţa de tranzacţionare de luni în creştere cu 3,75%, cel mai ridicat ritm de creştere din 2019. De la începutul anului, indicele bursei româneşti are minus 1,2%.

Banca Transilvania şi BRD au închis şedinţa de tranzacţionare de luni cu un plus de 11,1%, respectiv 10,9%. Însă de la începutul anului cele două acţiuni bancare rămân pe minus. Banca Transilvania a adunat tranzacţii de 26 mil. lei, iar BRD circa 13 milioane lei. Analiştii consideră că la baza creşterilor de luni ale acţiunilor bancare a stat şi amânarea discuţiilor cu privire la taxa pe active bancare dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor. 

„Amânarea unei decizii privind soarta taxei pe activele bancare în urma discuţiilor de luni dintre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul finanţelor arată un potenţial de colaborare între cele două instituţii, existând posibilitatea de reducere a taxei pe activele bancare sau chiar de eliminare a acesteia“, spune Luca Nicolae, analist de investiţii la Tradeville.

Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială a decis constituirea unui grup de lucru care va analiza taxa pe activele bancare, iar concluziile urmează să fie prezentate peste două săptămâni.

Creşterile de luni în cazul sectorului bancar au fost şi o reacţie pozitivă la la decizia guvernului de a nu include în bugetul pe 2019 posibilele venituri aferente taxei pe activele bancare, ceea ce a condus la îmbunătăţirea percepţiei investitorilor asupra sectorului bancar listat la Bucureşti. 

„La o prima vedere, lipsa veniturilor provenite din taxare activelor bancare din bugetul statului pe 2019 poate fi explicată prin două modalităţi, fie guvernul estimează un nivel al ROBOR sub pragul minim astfel încât nu va colecta venituri din taxa pe active, fie va exista o modificare a taxei pe activele bancare sau chiar o excludere a acesteia“, spune Luca Nicolae.

Taxa pe active bancare, denumită iniţial „de lăcomie“, ar eroda 62% din profitabilitatea Băncii Transilvania şi 56% în cazul BRD, ceea ce diminuează drastic perspectivele de recompensare cu dividende a investitorilor, potrivit calculelor Tradeville pe baza rezultatelor la nouă luni din 2018.

Ordonanţa 114 loveşte puternic piaţa de capital din România în condiţiile în care taxează cele mai tranzacţionate companii de la Bucureşti şi modifică şi mecanismul de funcţionare a Pilonului II de pensii private. Pe 25 februarie 2019, Ziarul Financiar este partenerul media al eveni­mentului „Piaţa românească de capital, evoluţie şi perspective“, organizat de BVB în parteneriat cu MedLife.

Nu doar sectorul bancar a înregistrat aprecieri consistente luni la bursă. Acţiunile Petrom se apreciau cu 1,2% în contextul în care barilul de petrol a atins ieri maximul anului 2019.

Şi restul acţiunilor din sectorul energiei se tranzacţionau luni după-amiază pe plus în contextul în care proiectul privind metodologia de calcul al taxei de 2% din cifra de afaceri exclude anumite componente din baza de impozitare în cazul Electrica, Romgaz şi OMV Petrom.

„Baza de impozitare va exclude contravaloarea cheltuielilor aferente: achiziţie de energie şi gaze, serviciul de distribuţie, transport, înmagazinare, servicii de sistem şi administrare, contribuţie de cogenerare şi accize. În cazul furnizorilor de gaze care au şi calitate de producători (Romgaz şi OMV Petrom), baza de impozitare va exclude valoarea redevenţelor“, se arată într-un raport al BT Capital Partners.

Înregistrează-te gratuit și participă la eveniment

Ziarul Financiar

este partenerul media al evenimentului Piața românească de capital. Evoluție și perspective, organizat de BVB în parteneriat cu

Medlife