Piata bancara

Faceţi jocurile, ruleta refinanţării se-nvârteşte

Faceţi jocurile, ruleta refinanţării se-nvârteşte

Autor: Razvan Voican

18.04.2011, 23:59 22

A face refinanţări de credite sau a nu fi în piaţă - a devenitanul acesta un adevăr recunoscut de întreaga industrie bancară şiconduce deja strategia majorităţii jucătorilor, de la cei mai maripână la cei mici.

Şi dacă celebra Ordonanţă 50 a reuşit ceva cu adevărat marcantpentru piaţa serviciilor financiare, aceasta este "eliberarea"clienţilor, altădată captivi în contracte care nu le permiteau săse mute de la o bancă la alta pentru oferte mai bune decât înschimbul unor comisioane descurajante. În sfârşit, au apărutpremisele pentru o piaţă cu adevărat funcţională în retailulbancar, iar rezultatele încep să devină vizibile pe tabloul cotelorde piaţă ale diferiţilor competitori.

Şi nu numai că sunt refinanţate debitele vechi şi atât, cimajoritatea clienţilor care îşi schimbă banca solicită şi secalifică pentru a obţine sume suplimentare, ceea ce ajută piaţa sărămână pe creştere.

Iar presiunea exercitată de bănci care vor să (re)câştige cotăde piaţă se vede deja cu ochiul liber în nivelul preţurilor: BRD, adoua mare bancă de pe piaţă, refinanţează credite ipotecare ladobânzi de 4,17% la euro (DAE de 6,27%) - incredibile până nu demult, în timp ce BCR, cea mai mare instituţie de credit,refinanţează credite de nevoi personale cu ipotecă la dobânzi de4,9% peste EURIBOR la 6 luni (5,4% pentru clienţii fără istoric cubanca), rezultând în prezent dobânzi nominale de 6,4% (6,9%).

Nu în ultimul rând, noile reguli ale jocului îi împing pebancheri să admită că dincolo de preţuri contează foarte mult şimodul în care îşi tratează clienţii, cât de transparenţi sunt şicât de mare este durata procedurilor.

Iar cei care au avut probleme în trecut la aceste capitoleplătesc preţul, fiind nevoiţi să pună pe masă contraofertegeneroase dacă vor să reţină unii clienţi să nu plece laconcurenţă.

Jocul refinanţărilor este cu atât mai aprig pe piaţa decorporate banking, acolo unde mai toate băncile încearcă să ajungăsă obţină măcar o felie cât de mică, iar presiunea pe marje aducebeneficii importante clienţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO