Pensii private

O afacere de 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu este gata sa faca primul pas

O afacere de 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu este gata sa faca primul pas

Mihai Seitan este omul care a inceput acum zece ani reforma pensiilor in Romania

26.04.2007, 19:38 14

Amanate mai bine de zece ani, pensiile private reprezinta un instrument financiar de economisire cu traditie in pietele mature, dar fara niciun fel de istorie in Romania. Conform estimarilor companiilor interesate, pensiile private vor deveni afacerea urmatorului deceniu, o piata care va ajunge rapid la un miliard de euro in urmatorii trei ani si la zece miliarde de euro in urmatorii 10 ani.
In regiune, Cehia a lansat primele pensii private, acum mai bine de zece ani (1996). Au urmat Ungaria (1998), Polonia si Slovacia (1999), Bulgaria (2001) si Croatia (2002). Astfel, Romania a ramas ultima din Europa Centrala si de Est fara o reforma a sistemului public de pensii.
Mihai Seitan, cel care a coordonat de la inceput introducerea pensiilor private in Romania, din 1996, considera ca sistemul politic este cel care a impiedicat reforma pensiilor. Seitan a fost pana scoaterea PD de la guvernare secretar de stat in Ministerul Muncii si presedinte al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.
In calitate de consilier la Ministerul Muncii si ulterior de presedinte al unei fundatii finantata de Banca Mondiala, Seitan a coordonat acum zece ani realizarea a trei proiecte de legi - pentru pensiile private obligatorii, pentru cele facultative si pentru compensari acordate pensionarilor actuali din privatizare -, dintre care primul a fost aprobat prin ordonanta de guvernul Isarescu, pe ultima suta de metri a guvernarii sale, in octombrie 2000.
Numai ca Partidul Social Democrat, venit la guvernare in decembrie 2000, a suspendat ordonanta. Dupa trei ani, in 2003, a promovat alte doua legi, care insa au fost respinse de investitori din cauza restrictiilor si a conditiilor nefavorabile.
Astfel, legile au fost modificate, astfel incat abia acum, la 10 ani de la primele proiecte de legi, sistemul devine operational.
"Dupa 10 am vazut sistemul pus pe picioare. Asa e la noi. Vointa politica este in urma vremii", a mai spus Seitan.
Acum, pensiile private sunt mai aproape de lansare ca oricand, vanzarea primelor astfel de produse financiare fiind asteptata in urmatoarea luna. Reforma pensiilor private cuprinde doua componente: pensiile obligatorii (pilonul II) si pensiile facultative (pilonul III), care se adauga vechii pensii de la stat (pilonul I). Desi pensiile private pastreaza denumirea de "pensie", ducand cu gandul la protectia sociala din sistemul public, ele sunt in realitate o investitie, un instrument financiar de economisire, de al carui succes se preocupa clientul si administratorul fondului de pensii, dar nu si statul, ca in sistemul public.
Astazi, pensiile facultative (pilonul III) sunt foarte aproape de colectarea primelor contributii in sistem, preconizata sa aiba loc in luna mai a acestui an.
La acest tip de pensii pot contribui, pe baza de optiune, toti cei care obtin venituri de natura salariala (fara sa fie neaparat angajati in sensul clasic al cuvantului) si au o varsta de maximum 52,5 ani, care sa le permita sa cotizeze cel putin 90 de luni pana la varsta de 60 de ani, conform legii. Contributia lunara nu poate sa depaseasca 15% din veniturile lunare brute. Pensiile facultative beneficiaza si de un stimulent - deduceri fiscale, in limita a 200 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator, la calculul impozitului pe venit, respectiv profit.
Pensiile facultative vor lasa atat administratorilor fondurilor de pensii, cat si viitorilor clienti, cea mai mare libertate. Optiunile pentru pensii facultative vor fi multiple, fiecare administrator avand voie sa gestioneze mai multe fonduri, cu profiluri de risc diferite, la fel ca fondurile mutuale.
Astfel, fiecare client care va incheia o pensie privata isi poate alege un astfel de produs financiar in functie de apetitul sau pentru risc, direct proportional cu randamentul asteptat peste ani. De altfel, pensia va depinde foarte mult atat de contributiile facute, cat si de randamentul obtinut din investirea acestor active.
Pensiile facultative ofera angajatorilor sansa imbunatatirii politicilor de recrutare si salarizare, prin includerea lor in pachetele salariale. Departamentele de resurse umane din fiecare companie pot acum adauga la pachetul de beneficii salariale si o pensie facultativa, creand o relatie pe termen lung si ducand la o fidelizare si retentie mai mare a propriilor angajati.
Anul acesta, estimarile companiilor interesate arata ca piata pensiilor facultative ar putea atrage un numar de aproximativ 200.000-300.000 de clienti si contributii de 40-50 de milioane de euro, acesta fiind potentialul pietei la nivelul intregului an.
Pe langa pilonul III, unde primele plati vor fi facute cel mai probabil in luna mai, pe baze voluntare, companiile de administrare asteapta cu si mai mare interes pilonul II, adica pensiile private obligatorii. Conform calendarului oficial al sistemului de pensii, colectarea primelor contributii in pilonul II este asteptata la inceputul anului viitor.
Pana atunci insa mai sunt necesari destui pasi, de unde si intervalul mai mare de timp pana la aplicare decat in cazul pensiilor facultative.
La pensiile obligatorii trebuie sa cotizeze toti salariatii cu varste de pana la 35 de ani. In plus, angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani vor putea si ei contribui la acest sistem, pe baza de optiune libera.
Pana in luna august a acestui an, viitorii administratori de pensii obligatorii trebuie sa aiba cate un fond de pensii de pilon II. Conform legii, fiecare administrator poate gestiona un singur astfel de fond, spre deosebire de pilonul III, unde fiecare administrator poate gestiona oricate fonduri, cu profiluri diferite de risc.
Intre timp, in luna iulie este asteptata sa debuteze campania publica de informare privind sistemul de pensii, de care se va ocupa Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Campania publica de informare este cu atat mai importanta cu cat la pilonul II sunt asteptati sa contribuie circa 2,5 milioane de salariati in primul an (2008), de zece ori mai multi decat in cazul pilonului III. In primul an, estimarile arata ca vor fi colectate contributii de circa 150 de milioane de euro.
In luna august a acestui an va incepe o perioada de patru luni (pana in noiembrie), timp in care salariatii pana in 35 de ani (obligatoriu) si cei pana in 45 de ani (optional) vor adera la unul dintre fondurile de pensii existente pe piata.
Participarea la acest sistem presupune virarea unei parti din contributiile de asigurari sociale platite la bugetul public catre administrare privata, fara costuri suplimentare nici pentru angajat, nici pentru angajator. In primul an, contributia virata in administrare privata va fi de 2% din salariul brut (fata de 9,5%, cat reprezinta contributiile sociale - CAS - platite de angajat), acest procent urmand sa creasca liniar pana in 2016, cand va atinge 6%.
Perioada august-noiembrie va fi o cursa foarte agitata pentru pensiile obligatorii. Cei circa 2,5 milioane de clienti vor fi intampinati de aproximativ 100.000 de agenti de marketing, care sa ii convinga sa vina de partea unei companii sau a alteia. Dupa perioada celor patru luni, cei ramasi fara optiune vor fi repartizati aleatoriu jucatorilor din sistem, proportional cu numarul de clienti deja atrasi. Astfel, companiile care vor aduna cei mai multi contributori in pilonul II vor primi ulterior, in urma "loteriei de redistribuire", un plus semnificativ de clienti. Din acest motiv, cursa va fi cu atat mai disputata intre administratori, perioada celor patru luni fiind vitala pentru obtinerea unui volum cat mai mare de clienti.
Numarul mare de clienti este necesar din cauza marjelor foarte reduse, care nu permit atingerea profitului decat in conditiile unui rulaj de volume mari de active administrate. Cu alte cuvinte, administratorii se vor bate pentru cat mai multi clienti, pentru a reusi cat mai rapid trecerea pe profit. Chiar si asa, primele companii vor ajunge la break-even (punctul de rentabilitate minima) peste cel putin 5-6 ani, conform companiilor interesate de sistem.
In final, la 1 ianuarie 2008 vor incepe contributiile si in pilonul II de pensii.


Cum functioneaza


Pilonul I:
Sistemul public de pensii

Pay-as-you-go (contributiile virate in prezent de salariati asigura plata pensiilor). Asigura protectia sociala minima pentru pensionari, va ramane sistemul de baza, mai ales pentru cei fara pensii private.


Pilonul II:
Pensiile private obligatorii
Debuteaza in ianuarie 2008

Virarea a 2% din contributiile de pensii (procent ce va ajunge la 6% in 8 ani) catre administrare privata, fara costuri suplimentare pentru angajat sau angajator. Obligatoriu pentru salariatii cu varste pana la 35 de ani, optional pentru cei cu varste intre 35 si 45 de ani. Piata are anul viitor un potential de 2,5 milioane de clienti si contributii de 150 de milioane de euro.


Pilonul III:
Pensii private facultative
Debuteaza in mai 2007

Functioneaza pe baze optionale, pentru cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maximum 52,5 ani. Contributia este limitata la 15% din veniturile lunare brute, iar deducerea din impozitul pe venit este de maximum 400 de euro, cumulat pentru angajat si angajator. Piata are anul acesta un potential estimat la 200.000-300.000 de clienti si contributii de 40-50 de milioane de euro.


Calendar
mai 2007 - primele contributii in pilonul III
iulie 2007 - campania publica de informare
august 2007 - primele optiuni in pilonul II
noiembrie 2007 - ultimele optiuni in pilonul II
decembrie 2007 - loteria de redistribuire
ianuarie 2008 - primele contributii in pilonul II
Sursa: CSSPP

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO