Pensii private

Deloitte: Auditarea fondurilor de pensii garanteaza absenta raportarilor gresite

Deloitte: Auditarea fondurilor de pensii garanteaza absenta raportarilor gresite

Natalia Cierna, audit manager la Deloitte Romania: Deoarece fondurile de pensii private opereaza pe o piata reglementata si datorita importantei acestora, toate organismele de reglementare din tarile europene impun auditari periodice.

19.11.2007, 20:08 156

Toate fondurile de pensii private de pe piata locala, ca si cele din regiune, sunt auditate, acesta fiind un element de siguranta in plus pentru transparenta acestor fonduri de pensii, spune Natalia Cierna, audit manager la Deloitte Romania.
"Deoarece fondurile de pensii private opereaza pe o piata reglementata si datorita importantei acestora, toate organismele de reglementare din tarile europene impun auditari periodice", afirma ea.
Prin auditarea unui fond de pensii, auditorul pune la punct proceduri pentru a se asigura ca situatiile financiare ale fondului nu includ raportari gresite. Pe baza evaluarii gradului de risc ce deriva din raportarile gresite, auditorul stabileste controalele interne in vederea pregatirii fondului de pensii si prezentarii situatiilor financiare, explica audit managerul Deloitte.
Pe piata locala, Deloitte va audita unul dintre cele 18 fonduri de pensii private obligatorii. Restul de 17 fonduri vor fi auditate de celelalte trei companii din grupul celor patru mari auditori (Big Four) de la nivel mondial: Ernst & Young, KPMG si PricewaterhouseCoopers.
Conform legislatiei in vigoare, fiecare fond de pensii private trebuie auditat anual, scopul fiind de a formula o opinie in conformitate cu principiile contabile aplicate, pe baza situatiilor financiare auditate, spune Cierna. "Auditul are ca scop analizarea situatiilor financiare ale fondurilor de pensii private in vederea detectarii eventualelor raportari gresite, precum si a naturii acestora, mai precis daca aceste greseli s-au strecurat in mod intamplator sau au survenit ca urmare a unei tentative de fraudare", afirma reprezentanta Deloitte. Totusi, explica ea, exista unele situatii extreme in care auditarea fondului de pensii private nu este suficienta pentru a detecta anumite tipuri de frauda, mai precis acele situatii in care informatiile sunt ascunse sau falsificate.
Insa, de cele mai multe ori, "un audit efectuat conform standardelor internationale de auditare poate garanta in totalitate ca situatiile financiare nu includ raportari gresite".
Ce se intampla daca pe parcursul auditarii (verificarii) situatiilor financiare ale fondurilor de pensii, auditorul financiar descopera o frauda comisa sau pe cale sa fie comisa?
"Auditorul va raporta imediat managementului fondului, conform mijloacelor de reglementare privind raportarea fraudei", spune audit managerul Deloitte. "Auditul ofera un grad sporit de siguranta cititorilor si utilizatorilor de situatii financiare, le ofera certitudinea ca pozitia financiara a fondului este ilustrata in mod corect", continua ea.
Cu alte cuvinte, auditorul deruleaza toate procedurile pentru a detecta raportarile financiare gresite. "In cazul in care nu se intreprinde nicio actiune pentru corectarea acestor raportari gresite, auditorul informeaza despre aceasta deficienta in cadrul raportului de audit pe care il pregateste. Datorita procedurilor utilizate, auditul creste in mod semnificativ gradul de transparenta al fondurilor de pensii".
Insa o responsabilitate chiar mai mare pentru situatiile financiare ale fondului de pensii private o are chiar administratorul acestuia.
"Situatiile financiare ale fondului sunt responsabilitatea managementului acestuia. In acest sens, managementul trebuie, printre altele, sa stabileasca si sa mentina mijloace de control intern eficiente, pentru a se asigura ca fondul este in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru a tine o evidenta corecta a tranzactiilor in registrele contabile, pentru a face estimari corecte, pentru securitizarea activelor, pentru acuratetea situatiilor financiare si respectarea principiilor contabile si nu in cele din urma pentru a pune la dispozitia auditorului toate registrele financiare si informatiile aferente", explica reprezentanta Deloitte.
Vor avea clientii unui fond de pensii private acces la raportul de auditare a fondului respectiv?
"Daca fondul intentioneaza sa faca public raportul de audit privind informatiile financiare, managementul trebuie sa informeze auditorul cu privire la aceasta decizie, inaintea utilizarii raportului de audit in acest scop. De obicei, rapoartele de audit ale fondurilor de pensii private sunt publicate pe site-ul acestora", a aratat ea.
Pentru auditarea fiecarui fond de pensii, auditorii percep un onorariu platit anual din activele fondului sub forma unui comision global de audit.
Pe piata locala, sumele percepute de auditori pentru fiecare fond oscileaza pentru anul 2008 intre 1.500 de lei (pentru fondul administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private si auditat de KPMG) si 23.800 de euro (pentru fondul administrat de AIG si auditat de PricawaterhouseCoopers).
"Onorariile de audit depind in general de volumul de munca impus, care de cele mai multe ori este determinat de activitatile fondului, sistemul de control intern si de nivelul de dezvoltare previzionat pentru fond", spune Cierna.
Nu in ultimul rand, comisionul de audit este dimensionat si de negocierile dintre administrator si auditorul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO