Pensii private

Ce pensii private vom avea la batranete?

Ce pensii private vom avea la batranete?

Click pentru imaginea marita

24.09.2007, 20:57 91

Un barbat de 30 de ani, care castiga salariul mediu brut pe economie, ar putea avea o pensie privata obligatorie (viagera) de 155 de euro sau de 232 de euro, daca fondul in care a economisit a avut un randament mediu anual de 5% sau 7%.
In acelasi timp, o femeie de 30 de ani, tot cu salariul mediu, va avea o pensie privata din sistemul obligatoriu de 127 sau 190 de euro, in functie de randamentul anual al fondului, conform unor calcule realizate de ZF.
Simularile iau in calcul o varsta de plecare de 30 de ani si o varsta de pensionare de 65 de ani, conform legii. Pentru perioada de incasare a pensiei, simularile iau in considerare o crestere usoara a sperantei de viata, de la 77,6 ani pentru barbati si 80,4 ani pentru femei (in prezent) la 82,3 ani pentru barbati si 84,8 ani pentru femei (peste 35 de ani).
De ce sunt pensiile femeilor mai mici decat cele ale barbatilor? Pentru ca femeile traiesc, in medie, mai mult decat barbatii. Ca urmare, desi ar contribui sume egale din venituri egale, timp 35 de ani, un barbat si o femeie ar avea pensii private diferite, pentru ca plata pensiei ia in calcul perioada ramasa statistic pana la decesul participantului. Pensia privata primita dupa economisirea in pilonul II o completeaza, fara sa o inlocuiasca, pe cea de stat.
Pensiile private ar putea fi insa mult mai mari, pentru ca simularile iau in calcul un salariu brut fix pe toata perioada celor 35 de ani de economisire.
Anul viitor, salariul mediu brut pe economie este estimat la 472 de euro, din care 2% vor merge in primul an in fondurile de pensii private. Contributia creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, pana la 6% din salariul brut in 2016, cand ramane la acest nivel. De asemenea, simularile iau in calcul un curs mediu leu/euro constant, la un nivel asemanator cu cel din prezent.
Dar daca cei doi participanti lucreaza la stat sau la privat? Cum le va diferi pensia privata in acest caz? Conform unor estimari ale ZF bazate pe date ale Institutului National de Statistica, salariul mediu brut in companiile cu capital majoritar de stat ar putea fi anul viitor de 628 de euro, fata de cel din companiile majoritar private, de 429 de euro.
In timp ce statul recunoaste ca salariu intregul venit al angajatilor sai, companiile private tind sa eludeze plata impozitelor sau taxelor, folosind diverse metode (persoane fizice autorizate, microintreprinderi, drepturi de autor).
Ca urmare, salariile declarate de companiile private sunt mai mici decat cele platite de stat pentru propriii angajati. Insa un salariu mai mic inseama si contributii mai mici, adica o pensie privata mai mica.
De exemplu, daca barbatul din situatia anterioara ar lucra in mediul privat, pensia sa privata ar fi de 141 de euro, fata de 207 euro, cat ar putea obtine daca ar lucra la stat, pe un randament mediu anual de 5%.
In cazul femeilor, diferenta este asemanatoare: o femeie de 30 de ani care lucreaza la privat va avea o pensie privata de 116 euro, fata de 169 de euro in cazul angajarii la stat (tot in conditii de randament de 5% pe an).
Conform legii, companiile de administrare a pensiilor private obligatorii nu au voie sa prezinte participantilor asemenea estimari de randament sau de obtinere a unei pensii private, in functie de venitul actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO