Opinii

Zamfirescu Racoţi & Partners : Deciziile CA privind majorarea capitalului social pot fi atacate cu acţiune în anulare în instanţă

Alina Tugearu si Andra Constantinescu

Alina Tugearu si Andra Constantinescu

29.08.2018, 12:23 223

Majorarea capitalului social, procedura prin care se poate modifica structura acţionariatului sau diluarea participaţiilor acţionarilor, va putea fi atacată, în instanţă, cu acţiune în anulare, la fel ca orice hotărâre a adunării generale a acţionarilor. Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de echipa de avocaţi ai Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) privind anumite dispoziţii ale Legii societăţilor comerciale.

Echipa Zamfirescu Racoţi & Partners, formată din Alina Tugearu, partener, şi Andra Constantinescu, avocat colaborator senior, a susţinut că excluderea de la controlul judecătoresc a deciziilor consiliului de administraţie/ directoratului, adoptate în exercitarea atribuţiilor de majorare a capitalului social, delegate de adunarea generală a acţionarilor, încalcă liberul acces la justiţie şi principiul egalităţii în faţa legii.

Curtea Constituţională a statuat, în esenţă, că art.114 alin.(3) din Legea nr.31/1990 se referă doar la atribuţiile delegate privind mutarea sediului, nu şi la atribuţia delegată referitoare la majorarea capitalului social, situaţie în care imposibilitatea concretă de sesizare a unei instanţe, în acest din urmă caz, de către persoana interesată, constituie o încălcare a dreptului acesteia de acces la justiţie, admiţând, astfel, argumentele avocaţilor ZRP.

În mod firesc, legea trebuie să îşi propună obiectivul de a asigura operativitatea adoptării majorării capitalului social, atât de necesară pentru buna funcţionare a unei societăţi. Pe de altă parte, delegarea acestei atribuţii către consiliul de administraţie nu poate avea consecinţa excluderii acestor decizii de la controlul judecătoresc, situaţie care afectează drepturi şi interese legitime ale subiectelor de drept îndreptăţite să conteste operaţiunea de majorare a capitalului social.

”Am susţinut că nu există nicio justificare constituţională pentru care deciziile consiliului de administraţie privitoare la majorarea capitalului social să fie excluse de la controlul judecătoresc. De acum înainte, deciziile consiliului de administraţie privind majorarea capitalului social, o problematică de importanţă majoră pentru o societate, vor putea fi atacate în instanţă cu acţiune în anulare. Îndrăznesc să afirm că a fost remediat unul dintre marile neajunsuri ale legii societăţilor comerciale”, spune Alina Tugearu, partener în cadrul departamentului de litigii al Zamfirescu Racoţi & Partners.

Decizia este definitivă şi general obligatorie începând cu data publicării sale în Monitorul Oficial, respectiv 01.08.2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO