Opinii

Vremuri si oameni

26.06.2000, 00:00 9



Mai mult de sferturi nu s-a putut. Poate ca si pentru ca ne-am indeplinit obiectivul de a trece de grupe si am stabilit deja "cea mai buna performanta" la Campionatul European. In meciul cu Italia nu s-a mai jucat cu un cutit deasupra capului, varianta atat de draga noua, si in acelasi timp, se pare castigatoare, iar infrangerea nu este privita decat cu intelegere.

Este o performanta unde am ajuns. Statistic vorbind, pentru ca mai mult de atat nu este. Pentru acesti jucatori, locul in primele opt ar trebui sa nu insemne nimic, pentru talentul si echipa pe care au avut-o. Nu au castigat nimic.

Am fost o deceptie in acest sfert de finala cu Italia. ai pentru ca deceptia trebuie sa poarte un nume, acela nu este, paradoxal, echipa Romaniei, ci Hagi. Simbolul ei.

Daca Romania ar fi castigat, acest editorial ar fi avut sigur o alta forma. Daca Hagi ar fi jucat bine, nici un "cuvant de rau" nu s-ar fi scris. Oricum si chiar si acum a scrie impotriva" lui Hagi este prea mult, pentru tot ce a facut el.

Dar a fost o deceptie. Daca Chivu a fost revelatia, Hagi a fost de departe deceptia echipei Romaniei. Nu a facut nimic in acest campionat, in cele trei meciuri pe care le-a jucat. Ba mai mult s-a ajuns sa se spuna ca echipa merge mai bine fara Hagi, dupa cum s-a evoluat in meciul cu Anglia.

A fost cel mai enervant jucator roman. Toate mingile il cautau pe el, dar din pacate totul se rupea acolo. Nu i-a reusit nimic si, mai mult, ii certa si pe ceilalti jucatori romani. Cand toata lumea astepta ca lovitura de gratie - o pasa geniala sau un gol - sa vina de la el, a venit o eliminare, de care echipa nu avea nevoie. ai pentru ce? Pentru un fault la rupere asupra lui Conte si apoi pentru o simulare, in incercarea de a obtine un 11 metri. Chiar daca a fost tinut de tricou, simularea lui a fost evidenta. S-a dus pentru 11 metri, nu pentru a da gol.

Hagi a eliminat Romania, nu Italia. Echipa lui Zoff nu a fost peste cea a Romaniei. Nu a fost mai buna, iar cele doua goluri au venit din greseli de aparare si de tactica.

Nimeni nu putea sa nu-l introduca pe Hagi in echipa. Chiar si acum el isi gaseste locul, iar a-i contesta postul ar fi ceva aiurea. Dar suntem dezamagiti pentru ca am asteptat atat de mult de la el si am primit atat de putin. Cu cat te astepti la mai mult cu atat dezamagirea poate fi mai mare, daca esti inselat in asteptari, ar spune cineva.

Un final de cariera pe care in mod cert Hagi nu si la dorit. Imediat te gandesti la ce i-a trebuit sa mai joace si sa iasa de pe teren in acest mod. Este un final crunt pentru ca poti sa spui ca a ajuns o frana in calea echipei. In loc sa o traga dupa el, a fost o piedica. Iti este frica sa spui acest lucru pentru ca "dai" intr-un idol, care si-a castigat acest drept, de a intra in aceasta galerie.

Cum la fotbal si politica se pricepe toata lumea, se poate extrapola totul din fotbal spre politica. Dar cu pastrarea proportiilor si a distantei "dintre nume". atiu oamenii sa se retraga la timp, inainte de a deveni o dezamagire? Fiecare crede ca stie acest lucru, iar cand mai este sustinut din spate in a sta in functie, lumea este a lui. Ce-i face pe oameni sa creada ca este timpul lor, cand numai este. Experienta de viata, sustinerea, faptul ca nu vine cineva din spate "mai bun ", ar fi unele explicatii ale acestei motivatii. "Simt ca sunt util", spune fostul presedinte, Ion Iliescu. Presedintele Ion Diaconescu nu se simte obosit de conducerea partidului. ai mai sunt multe exemple.

Dar timpul lor a trecut. Chiar daca nimeni nu le contesta locul si, mai mult, chiar daca nu pot sa fie contestati, pentru ca nici nu ar fi de conceput, pentru ca s-ar lovi in simboluri, vremea lor s-a dus. Chiar daca ar parea paradoxal, ca la fotbal, echipa ar merge mai bine.

ai a mers mai bine. Deci, se poate. Vin alte timpuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO