Opinii

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene şi Mairead McGuinness, comisar european: Finanţare pentru asigurarea viitorului nostru verde

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene şi Mairead McGuinness, comisar european

Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene şi Mairead McGuinness, comisar european

23.04.2021, 12:57 129

Pandemia a dat naştere, în întreaga lume, unor provocări fără precedent pentru sănătatea şi pentru economia noastră şi pentru modul în care trăim şi lucrăm. Criza ne oferă însă şi o oportunitate extraordinară, pe măsură ce începem să ne îndreptăm către redresare.

Putem reconstrui mai bine, şi aceasta înseamnă că trebuie să mergem în direcţia unei reconstrucţii mai verzi. Trebuie să profităm de oportunitatea de a crea un viitor sustenabil pentru economia noastră.

Acesta este obiectivul urmărit de Pactul verde european. Dorim să atingem neutralitatea climatică, să inversăm procesul de declin al biodiversităţii, să construim o economie curată, bazată pe investiţii în locuri de muncă verzi, inovare ecologică şi creştere verde. Estimăm că este nevoie de investiţii suplimentare în valoare de 350 de miliarde de euro pe an pentru a ne îndeplini obiectivele climatice propuse pentru 2030, pe drumul către obiectivul stabilit pentru 2050, acela de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic.

Fondurile publice vor fi extrem de importante, dar investiţiile private vor juca, la rândul lor, un rol esenţial în atingerea obiectivului nostru. Investiţiile private vor stimula dezvoltarea de noi tehnologii, produse şi servicii care reduc efectele negative asupra mediului şi atenuează impactul schimbărilor climatice.

Din fericire, investitorii europeni sunt interesaţi de ceea ce este verde şi se orientează către acţiuni şi obligaţiuni mai ecologice. Ei doresc transparenţă în ceea ce priveşte activităţile verzi ale întreprinderilor în rapoartele pe care le publică acestea. Vor să contribuie la obiectivele noastre ecologice. Iată o veste excelentă.

Ea validează agenda Comisiei Europene privind finanţarea durabilă. Am făcut paşi foarte importanţi în direcţia creării unui ecosistem care să permită sectorului financiar să ofere finanţarea necesară eforturilor noastre pentru o reconstrucţie mai verde. Instituim instrumente care să sporească transparenţa şi să-i ajute pe investitori să identifice oportunităţile de investiţii sustenabile.

Anul trecut am adoptat Regulamentul privind taxonomia UE cu scopul de a crea un limbaj comun pentru investitorii care doresc să îşi utilizeze fondurile pentru a avea un impact pozitiv substanţial asupra climei şi mediului.

Săptămâna aceasta, Comisia va adopta criterii pe baza cărora să determine ce activităţi economice aduc o contribuţie substanţială la obiectivele noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi de adaptare la acestea, aşa cum prevede Regulamentul privind taxonomia. Aceste criterii vor ajuta întreprinderile şi investitorii să identifice activităţile verzi pe baza unei înţelegeri comune a ceea ce trebuie făcut pentru realizarea obiectivelor noastre climatice. Ele vor ajuta întreprinderile care pun în aplicare planuri pentru a se conforma acestor criterii în eforturile lor de finanţare a tranziţiilor verzi. Criteriile vor evolua în timp, pe măsură ce economia noastră va deveni mai favorabilă mediului.

De asemenea, sporim transparenţa în domeniul finanţării durabile, prin îmbunătăţirea raportării cu privire la sustenabilitate de către întreprinderi şi instituţiile financiare. Directiva referitoare la informaţiile publicate de întreprinderi cu privire la sustenabilitate, pe care Comisia o va adopta împreună cu criteriile taxonomiei, va actualiza regulile conform cărora marile întreprinderi şi întreprinderile cotate la bursă raportează cu privire la activităţile lor în materie de sustenabilitate, de la impactul lor asupra mediului până la modul în care îşi tratează angajaţii şi asigură respectarea drepturilor omului. Aceste măsuri sunt importante nu numai pentru investitori, ci şi pentru cetăţeni şi pentru societate în general.

Dorim ca UE să fie o economie verde de vârf la nivel mondial, cu locuri de muncă verzi şi investiţii ecologice. Totodată, dorim să ajutăm şi restul lumii să devină mai verde.

În timp, standardele globale în materie de finanţare durabilă ar trebui să ajungă la o convergenţă, astfel încât investitorii şi întreprinderile să ştie ce anume este considerat verde, indiferent de piaţa pe care activează. Pentru a face cele mai bune alegeri, toţi aceşti actori au nevoie de informaţii comparabile.

UE este lider în ceea ce priveşte impulsionarea sustenabilităţii. Coprezidăm Platforma internaţională pentru finanţarea durabilă, în cadrul căreia factorii de decizie politică discută despre modalităţile optime de mobilizare a finanţării private în vederea atingerii obiectivelor verzi. Membrii platformei reprezintă peste jumătate din populaţia lumii, generează mai mult de jumătate din PIB-ul mondial şi sunt responsabili pentru mai mult de jumătate din emisiile globale. Pe lângă aceasta, avem un angajament de cooperare la nivel internaţional în cadrul G20 şi al G7.

Este nevoie de un volum uriaş de muncă şi de investiţii pentru reconstrucţia de după pandemie. Anvergura acţiunilor care trebuie întreprinse este imensă. Dar putem face faţă provocării dacă profităm de şansa de a reconstrui într-un mod mai verde. Săptămâna aceasta, Comisia Europeană va lua o serie de măsuri esenţiale pentru a face posibil acest lucru.

Misiunea noastră este mai urgentă ca niciodată. Schimbările climatice sunt deja o realitate, iar impactul lor se va agrava dacă nu acţionăm acum.

Soluţiile nu vor veni doar de la întreprinderi, instituţii financiare, ONG-uri sau factori de decizie, ci de la noi toţi — în UE şi în întreaga lume, lucrând la un viitor mai verde şi investind pentru a-l înfăptui.

 

Articol de opinie al  vicepresedintelui executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi al comisarului european, responsabil cu serviciile financiare, stabilitatea financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO