Opinii

Unii aleargă după milisecunde, noi putem pava autostrăzile cu foie gras

Unii aleargă după milisecunde, noi putem pava...

Autor: Dorin Oancea

21.04.2014, 12:33 556

O poveste excelentă de la americani, via Paul Krugman: în urmă cu patru ani guvernatorul din New Jersey a oprit un important proiect de infrastructură, un tunel rutier sub râul Hudson. Un alt tunel a fost terminat în aceeaşi perioadă, în zona munţilor Allegheny; nu pentru maşini sau oameni, ci pentru un cablu de fibră optică care lega bursa din New York de piaţa futures din Chicago.

Cablul acela salva 100 de mile şi trei milisecunde din timpii de comunicare dintre cele două entităţi financiare. Trei milisecunde sunt, şi pentru editorialistul Krugman, dar mai ales pentru insul obişnuit, nimica toată, aşa că şi el, şi noi ne putem întreba: o merita oare? Se pare că da, pentru că din 2010 cel puţin alte două companii şi-au croit propriile reţele de date în zonă, legând cele două oraşe americane, iar timpii au scăzut de la 14,5 milisecunde la doar (acest doar e cumva ironic) 8,5 milisecunde. De ce toată această nebunie?

Este vorba de tranzacţiile rapide care sunt făcute de computere, fără intervenţie umană, în fracţiuni de secundă. Cumpărări şi vânzări de active financiare făcute în milisecunde - am citit la un moment dat o poveste uluitoare despre această lume a ultratranzacţiilor, cu sume importante care îşi schimbă stăpânii în câtimi minuscule de timp şi în care apare câte o „criză„ la câteva secunde. Habar n-am dacă toată nebunia asta cu milisecundele şi miliardele de dolari e de bine sau de rău; mintea mea nu a lucrat cu astfel de termeni, aşa că pentru moment îmi pare mai mult o curiozitate.

Citiţi editorialul integral în Business Magazin. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO