Opinii

Un taximetrist versus Băsescu: Poate fi un decuplaj între micro şi macro?

 Un taximetrist versus Băsescu: Poate fi un decuplaj între micro şi macro?

Autor: Cristian Hostiuc

23.09.2011, 10:30 1443

Într-o seară mă duceam spre casă cu taxiul şi bineînţeles, pe traseu tema de discuţie era criza. Cât mai durează şi ce facem noi? Dincolo de veştile pe care le vedem din Europa şi SUA, şi care influenţează ceea ce spuben noi mai departe, există şi o realitate a fiecăruia de zi cu zi. Taximetristul mi-a spus că el simte că e mai bine ca înainte, adică din ultimii doi ani, pentru că primeşte de la clienţii bacşiş, "1 leu, 2 lei, cât este". Acesta este indicatorul lui în privinţa crizei. Fiecare dintre noi are un reper la care se raportează când se gândeşte dacă îi este bine sau mai puţin bine. Eu, spre exemplu, stau în apropierea unei clădiri de birouri, "lângă Udrişte", despre care în 2008 nu înţelegeam de ce dezvoltatorul nu o mai termina. Era ridicată la roşu, cu vreo 10 etaje. În 2009 şi 2010 nu s-a mişcat nimic la clădire, iar acum, spre bucuria mea, au început să pună ferestrele. Deci, se mişcă!

Pe de altă parte, de 2 zile încoace îl ascultăm pe preşedintele Băsescu cum spune că această criză va mai dura 2-3-4 ani. Şi tot spune că numărul de salariaţi la stat este mare, că deficitul de pensii trebuie redus şi că a crescut costul finanţării statului, adică Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă mai mare ca să se împrumute.

Deci, avem două opinii: cea a taximetristului şi cea a preşedintelui Băsescu. Spre care mergem? Care sunt reperele voastre, dacă am ieşit sau nu din criză, dacă se mişca sau nu ceva în economie? Aşteptăm comentariile voastre pe pagina de Facebook şi în caseta dedicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO