Opinii

Un pariu de 500 mil. euro: Birourile, vedeta pieţei de investiţii în 2017

Un pariu de 500 mil. euro: Birourile, vedeta pieţei de...
24.01.2017, 19:04 1392

În peisajul investiţional post-criză, până acum, 2015 a fost de departe cel mai prolific an pentru tranzacţiile cu clădiri birouri, în contextul în care a atras un volum de investiţii directe de 320 milioane de euro, adică aproximativ 38% din volumul total din acel an.

2016, în schimb, a marcat o scădere semnificativă a tranzacţiilor directe cu clădiri de birouri, volumul total ridicându-se la circa 180 milioane de euro, ceea ce a reprezentat doar 20% din totalul de investiţii.

Această scădere a fost cauzată, pe de o parte de numărul mai scăzut de tranzacţii, dar mai ales de reducerea valorii medii a tranzacţiilor. Astfel, în 2015 au fost 5 achiziţii de clădiri de birouri de peste 40 milioane de euro fiecare, ceea ce a dus la o medie de 35 milioane de euro, în timp ce valoarea medie a tranzacţiilor de birouri în 2016 a fost de 26 milioane de euro.

O altă schimbare în 2016 a fost că niciunul dintre principalii doi investitori care au dominat piaţa de birouri în 2015, Globalworth şi GLL, nu au făcut achiziţii.

În schimb, anul trecut s-au remarcat câteva nume noi în piaţă, printre care GTC, care a redevenit un jucător dinamic, achiziţionând  clădirile Premium Point şi Premium Plaza din Piaţa Victoriei, şi investitorul ceh PPF, care şi-a făcut intrarea pe piaţa românească prin cumpărarea Metropolis Center de pe bulevardul Iancu de Hunedoara.

Astfel, 2016 s-a remarcat printr-un număr în creştere de investitori noi care au început să se uite la piaţa de birouri, iar acest lucru se va reflecta într-o creştere a volumului investiţional pe acest segment în 2017. Având în vedere atât proiectele în lucru, cât şi şi clădirile care vor fi puse pe piaţă în următoarele două-trei luni, ne aşteptăm ca în 2017, segmentul de birouri să fie vedeta pieţei de investiţii, cu un volum de tranzacţii care, cel mai probabil, va depăşi 500 milioane de euro. 

Notă: Volumele menţionate pe segmentul de birouri se referă doar la achiziţii directe (totale sau parţiale) de clădiri de birouri şi nu la achiziţii de societăţi/platforme imobiliare, pe care le considerăm tranzacţtii indirecte. În volumul total de investiţii luăm în calcul şi tranzacţiile indirecte.

Există un interes puternic din partea investitorilor şi pentru centre comericale şi spaţii industriale, însă pe aceste pieţe sunt mai puţine produse pe care proprietarii intenţionează să le vândă. Clădirile de birouri clasa A, cu specificaţii tehnice foarte bune şi chiriaşi de renume, rămân ţinta principală a investitorilor, însă observăm şi o creştere a numărului de investitori pe segmentul de clădiri mici şi/sau clasa B, în căutarea unor randamente superioare. Astfel de exemple sunt Phoenix Tower şi Construdava, ambele achiziţionate recent de AdamAmerica.

În 2017, vom vedea cu siguranţă noi nume de investitori pe piaţa de birouri, însă ne aşteptăm ca şi jucătorii actuali să facă noi achiziţii. O atenţie sporită este îndreptată către Globalworth, care probabil va fi un jucător dinamic în acest an, în urma infuziei de capital de la noul acţionar, fondul sud-african Growthpoint.

Astfel, 2017 are toate premisele pentru a deveni cel mai profilic an pentru tranzacţiile cu clădiri de birouri din perioada post-criză.

Sinziana Pardhan este Associate Director în departamentul de investiţii al Colliers International

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO