Opinii

Un buget de austeritate

17.10.2005, 19:31 55

Cred ca avem de-a face cu cel mai rasolit proiect de buget din istoria postdecembrista. E drept ca nici nu se instalase bine noul ministru de finante si a fost confruntat cu cea mai exigenta sarcina a departamentului - bugetul pe 2006. Aceasta bulversare la conducerea ministerului si-a pus pecetea pe proiectul noului buget, mai ales ca deasupra capului ministrului Vladescu atarnau doua ghilotine - termenul legal 15 octombrie si vizita delegatiei FMI la 20 octombrie.

Sindicatele si patronatul acuza guvernul ca a elaborat bugetul fara consultarea partenerilor sociali. Prin alocarea a numai 0,2 din PIB pentru IMM-uri, patronatul reproseaza guvernului ca neglijeaza crearea unui sistem economic competitiv, iar eu, ca analist politic, ii reprosez ca a uitat de clasa mijlocie, baza sa politica si electorala.

Specialistii in finante socot ca bugetul pe 2006 se bazeaza pe niste previziuni macroeconomice foarte optimiste. Daniel Daianu apreciaza ca va fi foarte dificil ca in 2006 sa se atinga o crestere economica de 6%, avand in vedere ca si anul acesta va fi greu sa avem 5%. Si tinta de inflatie de 5,5% pare a fi ambitioasa, ca si cresterea exporturilor cu 14,6%. In sfarsit, este discutabila si folosirea unui curs de 3,55 lei pentru un euro ca baza de calcul, deoarece am vazut anul acesta cat de volatila este evolutia raportului euro/dolar.

Trecand la ponderea alocarii bugetare, trebuie sa tinem cont de acea camasa de forta impusa de FMI ca deficitul bugetar sa nu treaca de 0,5% din PIB, atunci cand tarile vecine Ungaria si Polonia, scapate de controlul riguros al FMI, zburda la peste 5% deficit bugetar, iar tari bogate ca Franta si Germania se straduiesc din rasputeri sa nu mai depaseasca limita de 3% deficit bugetar impusa de Pactul de Stabilitate.

Pentru 2006 vom avea un buget de austeritate, ca sa nu spun de mizerie. Desi ne aflam in al saselea an de crestere economica cu o medie de 5%, abia anul acesta am reusit sa depasim nivelul economic din 1989, pentru ca zece ani am batut pasul pe loc.

Ponderea cea mai mare la alocari bugetare o detin asigurarile sociale: 9,4% din PIB, cu sume destinate ajutoarelor de incalzire, protectiei sociale, recalcularii pensiilor, protectiei copilului.

Invatamantul primeste doar 3,7% din PIB, ceea ce a provocat demisia ministrului Miclea si o revolta generala in societatea romaneasca. Subaprecierea educatiei si cercetarii este o boala cronica a clasei politice romanesti, care nu a inteles ca invatamantul este principala forta motrice a depasirii subdezvoltarii. Singurele tari subdezvoltate care au facut saltul spre dezvoltare in 15 - 20 de ani sunt cei patru tigri din Paci-fic - Coreea de Sud, Hong Kong, Taiwan si Singapore. Am fost de doua ori in Coreea de Sud si am fost impresionat de amploarea invatamantului care in universitati a crescut numeric de 120 de ori, ajungand la peste un milion de studenti, din care 40.000 la mari universitati straine. Tara cheltuieste peste un miliard de dolari anual pentru cercetare, iar industria particulara egaleaza fondurile de stat. In materie de "tehnica de varf", Coreea de Sud a reusit sa intreaca Elvetia, Finlanda, Danemarca, devenind ceea ce se numeste un "jucator" pe piata mondiala.

Pentru sanatate, bugetul prevede 3,3% din PIB, iar pentru a stimula cresterea economica finantele vor aloca de la 3,1% in 2005, 31,9% din PIB in 2006.

Presedintele Basescu a promis ca va respinge bugetul, daca nu va creste alocatia pentru invatamant, iar presedintele PD Emil Boc s-a pronuntat in aceeasi directie. Pana la urma, guvernul Tariceanu va trebui sa gaseasca o solutie in aceasta problema vitala a dezvoltarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO