Opinii

Tudorache, Sarantis: Încă mai e loc de restructurări în aparatul bugetar

Tudorache, Sarantis: Încă mai e loc de restructurări în aparatul bugetar

Autor: Cristina Roşca

10.11.2011, 11:04 398

Constantin Tudorache, directorul executiv al Sarantis România, unul dintre cei mai mari zece jucători de pe piaţa de cosmetice, cu afaceri de aproape 40 de milioane de euro anul trecut, crede că guvernul trebuie să susţină investiţiile publice, pentru că astfel poate creşte şi consumul. Afirmaţiile executivului survin în contextul în care consumul continuă să scadă şi în 2011, declinul din ultimii trei ani apropiindu-se de 20 de procente.

"Sunt sigur însă că guvernul poate opera noi restructurări ale aparatului bugetar". Potrivit datelor obţinute de ZF, la sfârşitul lunii iulie 2011 erau înregistraţi, conform Institutului de Statistică, 199.000 de funcţionari în administraţia publică şi apărare, cu 40.000 mai mult decât în decembrie 2004, anul când PDL a venit la putere împreună cu PNL. Cei 199.000 de funcţionari sunt inima sistemului birocratic, ei fiind în primul rând funcţionarii publici din ministere, agenţii guvernamentale şi aşa-numitele "deconcentrate", adică reprezentanţele ministerelor în judeţe.

Tudorache mai spune că, pe lângă restructurarea bugetară, guvernul "trebuie să reevalueze şi să eficientizeze chetuielile cu bunurile şi serviciile, trebuie să elimine corupţia şi să transparentizeze licitaţiile publice".

Exemplele ultimilor doi ani (2009- buget construit pe o creştere a PIB-ului cu 2%, în realitate -7%; 2010- creştere prognozată de 1,5%, dar în realitate a fost o scădere de 2) arată că Guvernul are nevoie de expertiza unor oameni cu experienţă din mediul privat în construcţia şi execuţia bugetară, dacă vrea ca ţintele ce urmează să fie asumate pentru 2012 să fie credibile.

Legea bugetului de stat, cel mai important act normativ al unui an fiscal, care trebuia să fie de mai bine de două săptămâni în dezbaterea Parlamentului, ar putea fi aprobată în forul legislativ cel mai devreme pe 15 decembrie, susţin senatorii şi deputaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO