Opinii

Top 100 valoroase 2018: putem trece direct de la o economie a resurselor la o economie a serviciilor?

Top 100 valoroase 2018: putem trece direct de la o...

Autor: Sorin Pâslaru

23.11.2018, 00:06 1688

Topul celor mai valoroase companii din România, ediţia 2018, care va fi dat în curând publicităţii integral, surprinde cel mai bun an al creşterii economice de la criza din 2009 până în prezent.

În 2017 PIB-ul României a înregistrat o creştere de 6,9%, iar afacerile companiilor din România au crescut pe măsură. Creşterea consumului s-a văzut în conturile retailerilor, ale căror valori au cunoscut o creştere între 10 şi 20% faţă de anul anterior.

De asemenea, revenirea creditării, în primul rând al creditului de consum, precum şi meţinerea unor dobânzi înalte la credite faţă de dobânzi foarte joase la depozite a majorat substanţial profiturile băncilor.

Această evoluţie s-a transpus în creşteri de valoare pentru majoritatea băncilor prezente în top.

Piaţa de capital, care este reprezentată de peste 20 de companii în top 100, a avut în general o evoluţie bună în noiembrie 2018 faţă de noiembrie 2017, însă nu pentru toate sectoarele de activitate.

Companiile din sectorul serviciilor de telecomunicaţii au cunoscut o scădere, derivată din scăderea generală la nivel european şi internaţional a firmelor de telecom.

Pieţele financiare consideră că proprietarii de infrastructură telecom nu mai au resurse de creştere pe termen mediu şi lung, valoarea fiind acum la producătorii de conţinut. Aceste evoluţii divergente subliniază cât de conectată este economia românească la tedinţele globale de business.

Nici după nouă ani de creştere neîntreruptă cele mai valoroase companii din România nu au atins nivelurile din anul 2007, anul de vârf înainte de criză.

În top 10 al celor mai mari companii din punctul de vedere al valorii de piaţă, regăsim, ca şi în 2007, companii din energie, petrol, gaz, electricitate, bănci, retail şi industria auto. Top 100 companii valoroase subliniază fără echivoc forţa României din punctul de vedere al resurselor energetice.

Suntem în top 5 în Uniunea Europeană la producţia de petrol, de gaze şi la resursele hidrografice, la producţia de grâu, floarea-soarelui şi porumb suntem în top 3.

Din păcate nu este de ajuns şi în cele mai mari 10 companii ca valoare din România ar trebui să fie cel puţin cinci companii industriale, nu numai una.

Automobile Dacia este în top 10 companii valoroase de la începutul realizării acestui produs, iar în ediţia din 2018 a topului a intrat direct pe locul 45 fabrica Daimler (Star Assembly) de la Sebeş. Nu avem giganţi în industria alimentară, cu investiţii în străinătate, nu avem „concerne româneşti”.

Necesitatea unei strategii economice de punere de valoare adăugată peste resursele naturale - fie acestea de energie, hidrografice, minerale sau agricole -  este evidenţiată de lipsa din top 100 a unui număr suficient de mare de companii industriale.

Poate fi suplinită industria în procesul de dezvoltare prin trecerea direct de la economia primară, a resurselor, la cea terţiară, a serviciilor?

În mod fundamental, toate serviciile se aşază în jurul unui produs - care trebuie imaginat de designeri, finanţat de bănci, marketat de companii de branding, transportat de firme de logistică şi distribuţie. 

Iată însă că prin intrarea directă în top 10 a unei companii de roboţi software fondate de români, şi anume UiPath, se poate imagina o cale de dezvoltare prin trecerea României de la o economie a resurselor direct la o economie a serviciilor, din care IT-ul are cea mai mare valoare adăugată.

E un drum. Să ne ţinem de el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO