Opinii

Taxarea excesivă a lui Ponta nu corectează erorile de guvernare

Taxarea excesivă a lui Ponta nu corectează erorile de...

Autor: Andreea Vass

28.10.2013, 18:37 470

Am atras atenţia încă de la începutul anului că încurajarea cheltuielilor de consum în detrimentul celor cu investiţiile în bugetul ţării nu este sănătoasă pentru economie. Execuţia bugetară pe primele trei trimestre aduce din nou, negru pe alb,dovada incompetenţei economice a Guvernului: veniturile bugetare sunt cu aproape 4 miliarde lei mai mici decât nivelul estimat la începutul anului. Doar liderii USL se declară surprinşi de această situaţie ce ţine de abc-ul economiei. Din păcate, sunt incapabili să tragă concluziile ce se impun şi să ia măsuri adecvate. PSD şi PNLîncurajează în continuare creşterea taxării şi pomana electorală în loc să dea avânt economiei româneşti prin măsuri eficiente.

USL nu este în stare să propună decât două scenarii, unul mai dezastruos decât celălalt. Ambele blochează economia şi îi sărăcesc pe români: creşterea cotei unice la 22% sau reintroducerea impozitului diferenţiat.

Trag un nou semnal de alarmă: joaca USL de-a taxele şi impozitele afectează în mod semnificativ economia privată. Degeaba cresc însă impozitele şi taxele dacă economia nu mai generează profit. Execuţia bugetară recentă indică o scădere cu 1,3% a colectărilor la bugetul de stat din impozitul pe profit faţă de primele 9 luni ale anului trecut, în condiţiile în care avem 30 taxe şi impozite noi sau majorate de când USL este la guvernare.

Lucrurile sunt clare: pentru acest an au fost prognozate 11,7 miliarde lei ca venituri din impozitul pe profit, dintre care 11,2 miliarde lei din impozitul pe profitul agenţilor economice şi abia 0,46 miliarde lei din impozitul pe profitul băncilor comerciale. 

Premierul Ponta, disperat, dă vina ba pe firme că nu vor să îşi plătească taxele pe care el le-a crescut, ba pe bănci că nu şi-au adus contribuţia la impozitul pe profit.Să fim serioşi, domnule Ponta, în nici jumătate de miliard de lei stau aşteptările dvs. pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat?

Cum a reuşit USL să obţină venituri bugetare mai mici decât nivelul estimat la începutul anului, în condiţiile unei creşteri economice prognozate la aproape 2% şi a extinderii bazei de impozitare în acest an? Vă voi prezenta în continuare cele cinci erori ale guvernării USL care au dus la această situaţie:

1.Estimările au fost mult prea optimiste pentru acest an. 

Diletantismul miniştrilor de buget şi finante, nepriceperea Premierului, costă România. Nu s-au gândit cei din Guvern că veniturile bugetare vor scădea atunci când au pornit cruciada împotriva afacerilor private? Să credem că PNL-ul, care are prin dl. Chiţoiu portofoliul finanţelor, l-a minţit pe Prim ministrul Ponta?

2. Proasta colectare a taxelor şi explozia evaziunii fiscale. 

Tendinţa negativă a fost semnalată de Consiliul Fiscal încă din raportul pe execuţia bugetară a anului 2012. În realitate, cei mai mari evazionişti fiscali sunt finanţatorii partidelor politice din USL şi de aici vine penibila colectare a taxelor în România.Avem o evaziune fiscală de 14% din PIB, mai mare decât bugetul educaţiei şi sănătăţii la un loc. 

3. Diminuarea semnificativă a investiţiilor publice şi creşterea cheltuielilor cu personalul bugetar. 

Fără investiţii o economie moare. Schimbarea filosofiei bugetare de dreapta, axată pe stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, cu politicianismul de stânga, centrat pe taxe şi în care sunt favorizate cheltuielile cu birocraţia şi funcţionarea statului, a dus la creşterea şomajului şi a firmelor intrate în insolvenţă, la scăderea profiturilor în mediul privat şi la căderea investiţiilor străine directe cu peste o treime în acest an.

4.  Ineficienţa investiţiilor publice şi sufocarea politică a companiilor de stat. 

Să vă dau câteva exemple concrete. Guvernul nu a găsit 7 milioane euro necesare pentru retehnologizarea Institutului Naţional de vaccinuri Cantacuzino, pentru a produce vaccinuri ieftine la nivel naţional, dar cumpără din import vaccinul necesar bebeluşilor, hexavalent, pentru 28 milioane euro fără TVA, conform licitaţiei închise pe 19 octombrie 2013. De patru ori mai mult. O altă gravă eroare cu premeditare a vicepremierului Dragnea ţine de abrogarea deciziei guvernului PDL din 2010 de a limita actele adiţionale la 10% din valoarea contractului, prin care cresc preţurile unor lucrări cu bani publici. Se traduce imediat în costuri mai mari pentru stat, contestaţii şi lucrări publice blocate, licitaţii cu preţuri trucate.

5. Starea precară a mediului de afaceri.

Premierul Ponta învinuieşte firmele private pentru că au intrat în insolvenţă numai pentru a nu-şi plăti taxele. Îi atrag atenţia că în fiecare zi a acestui an, circa 74 de firme au intrat în medie în insolvenţă. În anul 2012, sub guvernarea USL, numărul firmelor intrate în insolvenţă pe zi a fost de aproximativ 71, conform datelor ONRC. Mai rău chiar decât în criză! În anul 2011, sub guvernarea PDL, au intrat în insolvenţă circa 59 de firme pe zi. 

Guvernului USL îi lipseşte cel de-al treilea scenariu, acela care poate genera creştere economică sănătoasă şi locuri de muncă şi pe care PDL l-a propus în nenumărate rânduri: relaxare fiscală prin reducerea cotei unice la 12%, în paralel cu reducerea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, creşterea salariului minim la 1.000 lei şi scutirea de la impozit a profitului reinvestit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO